miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Корги кардиган - характер и поведение

Корги кардиган - характер и поведение

Корги кардиган - характер и поведение
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Графство Кардиган в Уелс е дало своя принос към селекцията на кучета с порода, наречена корги кардиган. Едва ли тогава някой е предполагал колко популярни ще станат тези късокраки кученца, любимци на кралица Елизабет ІІ. С какво малките винаги бодри и с усмихнат израз кученца са станали любимци на кралското семейство, за да отглеждат цели популации от тях като компаньони на монарха?

Ако се заинтересуваме от характера и поведението на коргитата, отговорът идва сам. Това са дружелюбни, весели и с много гъвкав нрав животни. Психически са много стабилни и изключително предани на стопанина си. Тези приятни качества у тях се съчетават с чувствителност, любознателност и активност, въпреки късите крачета.

Тази стара порода кучета, отглеждана още от келтите, е била и все още е работещо куче, макар че по-често е домашен любимец на големи семейства. В миналото те са помагали на овчарите да контролират стадата от крави, като са ги щипвали по краката, за да ги управляват. Днес коргитата все още пазят този навик и подръпват и щипват краката на стопаните, защото в генетичната им памет е заложено да събират индивидите в група като при стадото.

Коргито ще се отнася много дружелюбно към малките деца в семейството, но оставянето на дете с корги сами за продължително време не е добра идея, защото кучето ще се опитва да управлява детето по начина, по който се прави на пасището.

Като добре балансирано и добродушно животно, корги кардиган се разбира с други домашни любимци. То не напада котки, дребни гризачи и хамстери. Лаейки обаче могат да стреснат и раздразнят всеки човек или животно, защото звуците, които издават не отговорят на дребното им телосложение. По поведение корги кардиган и доста хиперактивни и ако бъдат оставени без надзор и занимания дълго имат разрушително поведение върху домашната обстановка.

Корги

Това симпатично животно е много умно и схватливо и лесно може да бъде обучено и дресирано да изпълнява различни номера. Добрата характеристика се допълва от неговото спокойствие и овладяност. То не проявява кучешка агресия без причина и се отнася спокойно с непознати. Нужно е обаче да бъде социализирано от рано.

Прочетете също и за породата корги пембрук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest