miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи при отглеждане на корги кардиган

Грижи при отглеждане на корги кардиган

корги кардиган
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Отделните породи кучета са станали известни заради качествата си и използването им от хората за различни цели. Породата корги кардиган е известна най-вече с това, че е любимата порода кучета, отглеждани от английската кралица Елизабет ІІ.

Тя се отнася към своите коргита като към членове на семейството си и често се вижда как домашните любимци я придружават на държавни посещения и дипломатически приеми. Така че корги кардиган спокойно може да се определи като кралска порода куче.

Как да се грижим за късокракия домашен питомец с претенции за аристократичност?

Всъщност корги кардиган е повече работно и служебно куче - помощник на овчарите, отколкото претенциозно домашно куче. Той не е придирчив, има стабилна психика и е много предан. Отнася се с голяма любов към стопанина и грижа към всеки член на семейството, в което се отглежда, но се нуждае от постоянното внимание на стопаните и тъгува, ако бъде оставян сам.

Корги кардиган, наричано много често уелско корги заради уелския си произход, може да се чувства еднакво щастливо както в апартамент в града, така и в къща на село. Способността му да се адаптира към всякакъв климат го прави доста издръжливо. Трудности коргито среща само при справяне с горещините, защото има козина с дебел подкосъм.

Грижите при отглеждането на корги кардиган трябва да бъдат съобразени с космената му покривка. Тя е гъста и изисква често разресване с четка, гребен и фурминатор. Тъй като кожухчето му линее, нужно е особено внимание в тези периоди, за да се сваля своевременно падащата козина, която в противен случай се усуква около останалите косми и създава здрави възли, трудни за разплитане.

корги кардиган - грижи за отглеждане

Къпането на куче от порода корги кардиган не е подобно на болшинството негови роднини. Тази процедура трябва да се избягва по възможност и да се предприема не повече от 1-2 пъти в годината само при нужда, ако кучето се е замърсило сериозно.

Тъй като коргито се отличава с къси крачета, подът на дома трябва да бъде равен, за да не създава проблеми при придвижване с риск от счупване на лапата.

Грижите за очите, ушите и зъбите и ноктите на кучето са рутинна процедура, характерна за всички кучешки породи и се отнасят със същата сила и за корги кардиган.

Грижата за храненето на уелското корги също не се различава от тази за останалите породи. Фабрично приготвената храна или домашно сготвени ястия са избор на стопанина, но изискването е хранителната диета да бъде добре балансирана, винаги прясна и от висок клас, ако се купува готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest