miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на ваймаранер

Хранене на ваймаранер

Хранене на ваймаранер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

За всеки домашен любимец от кучешкото войнство важи неотклонно максимата, че неговото здраве и бодрост зависят силно от хранителната му диета. Тя пък се определя от активността на животното, възрастта му и особеностите на породата, както и индивидуални черти на самото животно.

Кое е характерно при хранене на куче от порода ваймаранер?

Правилата за хранене на ваймаранерите не се различат съществено от тези за други породи кучета. Хранителната диета трябва да бъде обмислена още преди пристигането на животното в дома. При нейното изготвяне е нужно да се съобразят няколко основни неща.

Кучетата ваймаранер, който подготвят за ловни излети, както и тези, които ще бъдат тренирани за състезания по ловкост и преминаване на препятствия имат нужда от храна, която е по- високо калорична. Начинът на живот, теглото и възрастта са основните компоненти при определяне на дозите за хранене на ваймаранер.

Ако изборът пада върху естествено приготвена домашна кучешка храна - нужно е да се отчете фактът, че едно куче може да има нужда от повече храна, отколкото друго със същото тегло. Топлообменът и метаболизмът не са абсолютно еднакви при всяко животно. Малкото кутре се нуждае от приблизително 1 литър храна дневно, а възрастното животно от 1, 5-2, 5 литра, което прави 1 килограм на ден. Това изчисление е приблизително и е необходимо стопанинът да следи животното, за да може да контролира обема на порциите. Ако животното бързо губи от теглото си, порцията се увеличава и обратно.

Не е желателно ваймаранерът да се храни от масата на стопаните. В диетата трябва да се следи балансът на храните и стойността на всяка от тях. Качествената готова кучешка храна, предлагана в търговската мрежа, напълно задоволява нуждите на кучето от хранителни вещества.

Ако кучето ще се храни с домашно приготвена храна, в нея трябва да присъстват следните съставки:

- Млечни продукти, включващи сиренето, изварата и кефирът

- Меса като говеждото и агнешкото

- Елда

- Зеленчуци и плодове

- Кости от магазините за храна за домашни любимци

- Карантии

- Обезкостена морска риба

Ваймаранер

Малките кутрета трябва да бъдат привикнати на продуктите рано. Възрастно животно може с апетит да яде моркови или малини. Не бива да се забравят обаче добавките минерали и витамини при домашно приготвената храна.

Има някои забранени храни за ваймаранер, които винаги трябва да се имат предвид: кости от тръбен тип, грозде, шоколад, чесън, цвекло, царевица, пшеница, бял ориз, лук.

Малкото кутре се храни до 6 пъти на ден. На 3-4 месеца честота спада до 3-4 пъти, а от 10 месеца нагоре и възрастните получават порции 2 пъти дневно.

Животното не бива да се храни веднага след тренировка, а храната трябва да бъде на стайна температура. Големината на отделните хапки също трябва да се коригира, дава се на малки парченца.

До прясна вода кучето трябва да има достъп денонощно.

Прочетете важни съвети и за обучението на ваймаранер!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати