miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при китайско качулато куче

Заболявания при китайско качулато куче

Заболявания при китайско качулато куче
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Китайското качулато куче е идеален домашен любимец за активно живеещи и спортуващи хора, защото самото то е спортен тип животно, радващо се на добро здраве. И все пак този факт не е безусловна даденост, а нещо, което изисква определени усилия и действия. За да бъде здрав и винаги в кондиция, качулатият китайски приятел се нуждае от някои грижи поради особеностите на физиката му.

Тъй като произхожда от Африка, китайското качулато куче в голия му вариант, обича топлината, но на слънце незащитеното му от космена покривка тяло може да изгори. Това е твърде опасно, защото става въпрос за изгаряния от висока степен. По тази причина трябва да ползва слънцезащитна козметика, подобно на хората.

Друг кожен проблем при китайското качулато куче са пъпките, които се появяват, когато кожата му се запълни с мръсотия. Голото куче не е болнаво, но ниските температури, дъждът и силният вятър може да го простудят. Затова, когато излиза навън в студено време, голото качулато куче се нуждае от кучешка дрешка.

Друга чувствителна част от тялото му са лапичките на палето. Те не понасят солта и химикалите, които се хвърлят навън и крачетата му трябва да се чистят редовно, за да не се разранят.

Важна особеност на тази порода е по-високата топлина на кожата им - около 39-42 градуса, но това не бива да се приема като болестна проява.

Китайско качулато куче

Проблем представлява обаче денталното кучешко здраве. Тази порода страда от лоши зъби. Те не са покрити цялостно с емайл и затова кариесите са често срещан проблем. Необходима е строга зъбна хигиена и профилактика, иначе кученцето лесно ще изгуби зъб.

Качулатият домашен питомец е склонен към затлъстяване и затова е нужно да се движи активно навън.

Наследствени заболявания при китайското качулато куче също се наблюдават, макар да не са определящи здравословното състояние. Най-често става въпрос за усуквания на капачката на коляното, конюнктивит и алергии.

Раждането на малките е характерен момент в отглеждането на китайското качулато куче. Специалистите препоръчват това да става с помощта на ветеринар, макар че майките се справят сравнително добре и полагат добри грижи за новородените кученца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати