miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания на дог бордо

Заболявания на дог бордо

Заболявания на дог бордо

Едрите породи кучета, към които принадлежи дог бордо, имат повече неочаквани кучешки заболявания и наранявания въпреки относително спокойния си нрав и бавни, дори мързеливи движения. Техният темперамент заблуждава, защото теглото и структурата на тялото имат своята роля в общия здравословен статус.

За дог бордо като цяло може да се отбележат няколко особености, видни от пръв поглед. Френският мастиф има естествена хармонична и атлетична физика. Той има внушително тегло, но това не е пречка да пробяга бързо късо разстояние и да се прехвърли през ограда от 2 метра. Физическата сила, която се забелязва веднага, не е в унисон с издръжливост и кучето бързо се уморява.

Малкото кутре често има стомашни смущения и страда от ентерити, което при възрастните вече се израства. За малките обаче е нужно да се изключва контакт с непознати животни и да не се допуска да ядат нищо от земята. Ваксинациите при мъниците са от изключителна важност.

Малкото кученце не бива да бъде подлагано на интензивни кучешки тренировки. Такива физически натоварвания оказват влияние върху развитието им и тези кутрета по-късно са с дисплазия на тазобедрената става, характерно за всички едри породи.

Много неприятна новина е, че породата е изложена на риск от онкологични заболявания, особено тези екземпляри, които живеят в урбанизирана градска среда с лоши екологични условия. Раковите заболявания при дог бордо се наблюдават обикновено в зряла възраст.

Друга опасност, която дебне в здравословен план, са алергиите, към които са склонни тези кучета. Те са към храните с ниско качество, химикалите и ухапванията от членестоноги.

Заболявания на дог бордо

Правилната диета е необходимост не само заради алергиите, но и заради апетита на дог бордо. Заради прехранване затлъстяването е често срещан проблем.

Огромен проблем представлява раждането при тези животни. Поради големия размер на главата родилният процес е много труден и опасен, затова изобщо не се препоръчва да става у дома. Нужно е да се осъществи в клиника и с участието на лекар.

Дог бордо не може да се похвали с голямо дълголетие. Тези домашни любимци живеят най-много до 12 години. Причината за сравнително късата продължителност на живота се дължи на силното натоварване върху сърцето заради голямото тегло на кучето от тази порода. Затова вниманието към неговото здраве трябва да бъде изострено и следете за възможните заболявания при дог бордо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати