miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»5 грешки на собствениците на нови кучета

5 грешки на собствениците на нови кучета

5 грешки на собствениците на нови кучета
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Обичам да се срещам със собственици на нови кучета, казва Марти Бекер, доктор по ветеринарна медицина. Те са толкова ентусиазирани, що се отнася до техните малки, а понякога и възрастни кучета, ако са ги осиновили от приют. Искам да направя всичко възможно, за да съм сигурен, че нещата с четириногия им приятел ще потръгнат от самото начало.

Тъй като той се среща и разговоря с много от тях, д-р Бекер е започнал да забелязва, че всички те правят едни и същи грешки що се отнася до възпитанието на домашните си любимци. Най-вероятно те дори не го осъзнават или приемат като “грешка”, но това държание със сигурност може да причини проблеми със здравето и поведението на кучето в дългосрочен план.

Ако и вие току-що сте се сдобили с куче, д-р Бекер споделя кои са според него грешките на собствениците на нови кучета.

1. Не приучват кучето си на допир и грижа

Кучетата се нуждаят от много грижи през живота си. Като за начало ще им се наложи често да посещават ветеринарен лекар и кучешки фризьор (ако са с по-дълга или особена козина). Ще се срещнат с деца, съседи и непознати, които може да искат да ги погалят - разбира се, с ваше разрешение. Трябва да им се мият зъбите и да се режат ноктите и най-вероятно ще трябва да им се дават хапчета или други видове лекарства в един момент. Най-доброто нещо, което можете да направите, за да подготвите кучето си за цялото това необходимо внимание, е да го научите да привикне да бъде обгрижвано.

Това е нещо лесно, което трябва да се практикува всеки ден. Докато то лежи до вас или в скута ви, докато гледате телевизия, хващайте здраво, но внимателно лапите му и ги разгледайте. Оглеждайте внимателно ушите му.

Започнете да миете зъбите на кучето още първия ден. Колкото по-рано свикне с това, толкова по-бързо ще го приеме като нормална част от ежедневието си. Същото важи за ноктите му - режете по съвсем малко от 1-2 нокътя на ден, но внимавайте да не клъцнете твърде навътре.

Куче

2. Не мерят храната

Разбира се, важно е кученцата да растат добре, но не бива да растат твърде много или твърде бързо. Това може да окаже излишен натиск върху все още оформящата се мускулно-скелетна структура, което пък може да доведе до ортопедични проблеми по-късно в живота.

Обсъдете с вашия ветеринарен лекар кой е най-добрият вид кучешка храна според породата и състоянието на вашето куче. Отглеждането на големи породи може да изиска диета, която позволява бавен, но стабилен растеж, докато малките кучета са склонни да се нуждаят от храна с повече енергична стойност. И в двата случая е важно да измервате храната на кучето си и да я давате в точно определено време, а не просто да я оставяте в паничката през цялото време, за да яде когато си иска. Определеното количество храна в определено време гарантира, че кучето не яде твърде много и няма да развие наднормено тегло.

3. Не използват уреди за храна

Д-р Бекер често съветва собствениците на кучета да изхвърлят обикновената купичка за храна. Вместо това той съветва стопаните да упражняват мозъка и тялото на кучето, като го хранят с помощта на уред за хранене (където кучето трябва да реши проста задача, за да получи храна) или устройство за дозиране на храна. Измерете подходящото количество храна, поставете я в играчката и го наблюдавайте как "се бори" за своите ястия, като го натиска или манипулира по друг начин устройството, за да пусне храната му. Това е чудесен начин да го занимавате, докато сте на работа, и да се уверите, че получава някаква физическа активност и психическа стимулация.

4. Не приемат на сериозно домашното обучение

Отглеждане на ново куче

Една от най-честите причини кучетата да се оказват в приюти е поради проблеми с поведението - и един от тези проблеми е ходенето до тоалетна в къщата. Това е много тъжно, тъй като това е един доста лесно решим проблем. Всичко е въпрос на планиране, постоянство, похвали и награди. Извеждайте кучето си в точно определено време - първо, след като се събуди, след това след всяко хранене, след игра и точно преди лягане. През деня си настройте аларма на всеки два до четири часа след предишното изхождане, за да ви напомни да го изведете отново.

Излизайте с него. Ако не го направите, то няма да знае защо е там, защото няма кой да му каже „Добро момче! “, когато си свърши работата. След това му оставете малко време за игра. То няма да иска да пикае и ака бързо, ако знае, че веднага след това ще го приберете.

Когато сте у дома, от вас зависи да предотвратявате инциденти. Не давайте на малко или ново куче да се разхожда свободно из къщата - дръжте го там, където можете да го виждате. Ако нямате възможност да го гледате - поставете го в участъка му или стаята му за игра. С напредването на възрастта то ще може да се стиска по-дълго и до тогава ще се е научило, че ще ходи на разходка в точно определено време и навън е мястото, където трябва да си върши работата.

5. Не го къпят всяка седмица

Вероятно сте чували, че къпането на кучето твърде често ще изсуши кожата му. Това съвсем не е така. Седмичните бани са полезни за вашето куче, защото помагат за премахването на алергени и инфекциозни агенти като дрожди и бактерии от козината му. Също помагат самото куче да е по-чисто, за да не цапа у дома.

Вижте още съвети за отглеждане на кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати