Колко упражнения са необходими на кучето всеки ден?

Колко упражнения са необходими на кучето всеки ден?

Повечето кучета имат нужда от средно 1-2 часа физическо натоварване на ден. Но според породата, възрастта и цялостното му здравословно състояние, може да се наложи да нагодите програмата за упражнения към специфичните нужди на вашето куче.

Физическата активност на вашето куче е толкова важна за него, колкото и за вас. Правилните упражнения и натоварване ще спомогнат до голяма степен за здравето и цялостната форма на вашия домашен любимец.

Често се казва, че кучетата много приличат на хората. Това е абсолютно вярно. Заседналият начин на живот е вреден както за хората, така и за кучетата. Тренировките на кучето могат да предпазят вас и кучето ви от редица болести и да ви накарат да изглеждате и да се чувствате чудесно. Всъщност физическите упражнения на кучето са толкова важни, че някои организации за защита на животните са предложили закони, изискващи задължаването на собствениците на кучета да тренират кучетата си всеки ден.

И както има правилни и неправилни начини за правене на упражнения - същото важи и за вашето куче. Планирането на подходяща програма за упражнения за вашето куче ще ви помогне да осигурите дълъг, щастлив и здравословен живот на вашия домашен любимец. Ако искате да включите кучето си във вашите собствени тренировки, ето няколко съвета как да го направите:

Ходене с кучето

Ходене с кучето

Ходенето е една от най-здравословните и ефективни форми на упражнения, както за хората, така и за кучетата. Освен това е лесно, приятно и не изисква специално оборудване. Всъщност разходките с кучета са едно от най-големите предимства на притежаването на куче. Изследователи са установили, че 70% от собствениците на кучета прекарват поне 150 минути в упражнения всяка седмица, докато само 40% от хората, които не притежават кучета, извършват същото количество упражнения.

За най-добри резултати от ходенето както за хората, така и за домашни любимци, трябва да ходите поне 30 минути на ден. Опитайте се да го превърнете в рутина. Ако ходите по едно и също време на разходка всеки ден, вашето куче ще започне да го очаква. Така дори да се изкушите да мързелувате, косматият ви приятел ще ви подтикне да се размърдате!

Плуване с кучето

Кучетата са естествени плувци - всяко куче се ражда с инстинкта да плува. Но това не означава, че вашето куче ще обича да плува. Някои кучета се страхуват от водата, докато други са привлечени от нея. Ако вашето куче обича да плува, радвайте се - това е чудесна форма на упражнения. Плуването предлага страхотна аеробна тренировка, но без допълнителното натоварване, което се среща при бягането. Упражненията във вода могат да бъдат особено полезни за възрастни кучета, които страдат от артрит.

Внимавайте обаче къде пускате кучето си да плува. Езера и други водни басейни, където има много растителност и водорасли или мъртви риби, плаващи на повърхността, могат да съдържат бактерии, които могат да бъдат вредни за вашето куче (и за вас). И ако кучето ви плува в хлориран басейн, има шанс хлорът да раздразни кожата му, затова е добре след плуване да го изплакнете веднага с маркуч, за да си решите този проблем.

Интерактивни дейности с кучето

Интерактивни игри с кучето

Въпреки че същото не може да се каже за хората, за повечето кучета всякакъв вид упражнения са забавни. А ако упражнението на кучето включва вас, то за вашия четириног приятел то ще се стори още по-приятно.

Дейности като хвърляне на топка или фризби могат да се превърнат в страхотно забавление за всички. Тези дейности също предлагат чудесни възможности за сближаване.

Точно като хората и кучетата могат да прекалят с хубавите неща. Как да разберете дали физическото натоварване на кучето ви е твърде много, или твърде малко? Следете за тези неща, за да прецените дали кучето ви има нужда от още активна игра или трябва да намалите темпото:

При недостатъчно физическо натоварване:

- Кучето ви е леко пълничко;

- Кучето ви показва хиперактивност при дъвчене, ровене или лаене;

- Изпускане на урина/фекалии, което може да се получи при липса на достатъчно физическо натоварване.

При твърде много физическо натоварване:

- Кучето ви започва да изостава по време на тренировка или изведнъж спира, за да легне;

- Прекомерно задъхване, хрипове или задух;

- Видими признаци на неудобство или раздразнение;

- Накуцване.

Породите със сплескани носове като мопс и булдог например, са далеч по-малко толерантни към аеробни упражнения (бягане, плуване, ходене), отколкото породи с дълги носове като ретривърите и колитата.

И както нуждите от упражнения на 80-годишен човек значително се различават от нуждите на 18-годишен, така и възрастта на кучето влияе на неговите нужди от упражнения. Като цяло, едно куче в разцвета на силите си се нуждае и толерира повече упражнения, отколкото едно по-старо или съвсем малко кученце.

Имайте предвид, че и временните фактори като топлина и влажност през деня също могат да повлияят на количеството упражнения, които вашето куче може да понесе.

Вашето куче е уникален индивид, точно както сте и вие. Затова е важно да създадете подходяща програма за упражнения специално за него. Вземете под внимание и състоянието на кучето, когато изготвяте програмата. Ако кучето ви е с наднормено тегло или не е във форма, важно е да започнете бавно и постепенно да увеличите времето или количеството упражнения.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати