Златните правила при посещение на кучешки парк

Златните правила при посещение на кучешки парк

Всички знаем за какво е кучешкият парк, нали? Нашите кучета могат да си играят със своите кучешки приятели, докато ние си правим приказка със стопаните им. Всички се забавляват и са щастливи.

Но паркът за кучета има някои специфични и доста важни правила, които винаги трябва да се спазват. В повечето паркове за кучета тези правила дори са окачени на входа. За съжаление, твърде много собственици на кучета пренебрегват или игнорират правилата, като приемат, че всичко им е ясно. Това може да се окаже опасно както за кучетата, така и за техните стопани.

Правилата на парка за кучета са създадени както за насърчаване на добри маниери, така и за повишаване на безопасността. По тази причина е важно да знаете какво е трябва и какво не трябва да се прави кучешкия парк. Ето ги и тях:

Какво трябва да се прави в кучешкия парк

- Уверете се, че кучето ви има всички необходими ваксини преди да посетите парка за кучета. Това включва ваксини срещу бяс, чума и кучешка кашлица, както и такива против бълхи, кърлежи и чревни паразити. Говорете с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че кучето ви е защитено и че самите вие не застрашавате другите кучета. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча допълнителни предпазни мерки, като лептоспироза или кучешки грипни ваксини, в зависимост от местоположението ви и други възможни рискове.

- Дръжте кучето си на каишка, докато не стигнете определената зона, където може да се пусне да тича свободно. Това са просто добри маниери (вашето куче без каишка може да изтича да поздрави други кучета на каишка и да ги уплаши), а също и предпазна мярка (кучето без каишка може да се втурне пред колата на близкия паркинг и деня ви да свърши с трагични последици).

- Махнете каишката на кучето си, преди то да се присъедини към другите кучета, за да играе. Повечето паркове за кучета имат място на входа, където можете безопасно да спрете и да махнете каишката на кучето си. Забраната за каишки в зоните за игра на парка е с цел да намали агресивното поведение - кучетата, които не са на каишка, могат по-лесно да използват подходящ език на тялото, за да обезсърчат нежеланите взаимодействия или да се отдалечат от куче, което смятат за заплашително, отколкото кучета с каишка биха могли.

- Научете кучето си да влиза в кучешкия парк по спокоен, възпитан начин. Кучетата, които са възбудени и реагират моментално, карат други кучета да се превъзбуждат, което от своя страна, може да доведе до агресивното поведение. Отделете време да научите кучето си да бъде сдържано.

Кучешки парк

- Ограничавайте кучето си до зони, подходящи за размера му. Парковете за кучета обикновено се разделят на зони за игра за малки и големи кучета и е важно вашето куче да бъде в правилната зона. Вашето малко куче може да се разбира с по-големи кучета и обратното, но кучешкият парк не е вашият дом. Едно по-голямо куче може непреднамерено да нарани едно малко куче, дори в приятелска игра. Също така има възможност едно по-голямо куче да възприеме малко куче като плячка, което може да доведе до сериозно нараняване или дори смърт.

- Не водете некастрирани кучета в парка. Или поне ако го правите, следете внимателно кучето си и поведението му. Некастрираните кучета, особено разгонените женски, могат да причинят конфликти между другите кучета и да увеличат риска от неволно чифтосване.

- Чистете след кучето си. Прибирането на изпражненията на кучето си е просто добро възпитание - и по-важното е, че помага да се предпазите парка от разпространението на паразити.

Какво не трябва да се прави в кучешкия парк

- Не водете кутрето си в кучешкия парк. Малките кученце не са готови за парка или други зони с много хора и кучета, докато не навършат поне 12-16 седмична възраст и не са напълно ваксинирани. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да видите кога е подходящото време за социализацията на вашето кученце.

- Не водете малки деца или бебета в кучешкия парк. Техният малък размер и липсата на опит с кучета могат да създадат опасна ситуация за детето или за кучетата. Едно превъзбуденото куче може неволно да събори или нарани дете, докато си играе. Куче, което се страхува от деца, може да реагира агресивно на опита на детето да си играе с него. В редки случаи кучето може да възприеме детето и като плячка. Независимо от ситуацията, рисковете за детето могат да бъдат значителни.

- Не носете ценни за кучето неща в парка. Куче, което пази и става агресивно с определени предмети - включително специфични храни или играчки - може да се превърне в риск за себе си и за другите, ако чувства че вещите му са застрашени. Оставете любимите неща на кучето си у дома и имайте наум, че за куче, което проявява склонност към пазене на територия или предмети, кучешкият парк може да не е най-подходящото място, тъй като там са разрешени играчки като тенис топки и фризбита.

- Не се разсейвайте. Разговорите по телефона, изпращането на текстови съобщения или имейли и висенето във Facebook не са препоръчителни по време на посещение на кучешките паркове. Кучето ви трябва да бъде наблюдавано през цялото време, дори когато сте сред хора и кучета, познати за домашния ви любимец.

Градинка за кучета

- Не водете хиперактивно куче в парка преди да се го поуморили малко преди това. Прекалено активните кучета могат да се сторят заплашителни на другите кучета в парка. Ако имате възбудимо куче, заведете го на дълга разходка или джогинг или поиграйте в двора, преди да се отправите към парка за кучета - каквото е необходимо, за да изгори то малко енергия и да го подготвите да играе послушно с приятелите си.

- Не позволявайте на кучето си да се качва върху други кучета. Вместо това се опитвайте да разсеете кучето си с игра или го извадете от парка, ако същото държание продължава.

- Не използвайте посещения в кучешкия парк, за да социализирате агресивно куче. Кучета, които са агресивни с хора или други кучета, никога не трябва да се водят в кучешки паркове. Завеждането на агресивно куче в парк рядко решава проблема, вместо това излага на риск другите кучета и хора. Ако сте загрижени за агресивното му поведение, потърсете професионално ръководство за справяне с проблема и избягвайте парка, докато проблема не бъде разрешен.

- Ако кучета се сбият, не заставайте помежду им. Това е добър начин да бъдете ухапани - във възбудено състояние дори вашето куче (а и чуждото) може неволно да ви нарани. Кучето може също да ви възприеме като заплаха и да пренасочи агресията си към вас. Вместо да скачате между две биещи се кучета, използвайте други тактики за прекъсване на кучешка борба.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати