Кучетата помагат на децата да учат по-лесно

Кучетата помагат на децата да учат по-лесно

Стресът е почти хронично състояние при учащите се заради честите изпити, които генерират високо напрежение на нервната система.

Стресът пък понижава когнитивната функция и това затруднява допълнително учениците в нелеката им работа по усвояването на много нови знания и умения.

Необходимостта да се потърсят начини за справяне със стресовото ежедневие на учащите се е осъзната необходимост, резултат на която се многото създадени програми за справяне със стреса.

Учени от университета във Вашингтон стигнали до извода, че тези от програмите, които включват участие на кучета, са много ефикасни. Кучетата помагат на децата да учат по-лесно.

Един от експериментите им включвал около 300 ученици. Те участвали в проверка на когнитивните умения след работа с обучени кучета.

Резултатите показват, че кучетата помагат да усвоява знания по-добре. Нещо повече, положителният ефект не свършвал веднага след терапията, а се задържал още месец след края на експеримента.

Тези резултати не са изненадващи за хората, познаващи добре тези животни. Кучетата продължават да бъдат най-сигурният спътник, помощник и приятел на човека и основният им стремеж е да подпомагат своя стопанин в дейността му. Изключителната им интелигентност ги ръководи как да бъдат полезни и тази мълчалива, но осезаема подкрепа действа стимулиращо на хората.

Близостта с кучето дарява човека с положителни емоции. Щастливото ежедневие подпомага отделянето на хормона на щастието, а то е мощен стимулатор за целия организъм, включително и за ума. Стимулирането на умствените възможности улеснява учебния процес и съответно намалява стреса.

По-лесно учене при децата

С много експерименти е доказано, че домашните любимци - кучета, котки и други, намаляват нивата на стрес, затова се препоръчва галенето на котка или игра с куче, които имат терапевтичен ефект при по-сериозни смущения в нервната система като част от цялостната терапия.

Ако ученикът ви има затруднения с усвояването на знанията и нивата на стрес дават видими последствия, няма нищо по-добро и полезно от това да споделя ежедневието си с куче. То не само ще му бъде приятел в игрите, но ще подпомогне лесното учене.

Вижте още за ползите от кучетата и отглеждането на домашни любимци. Разгледайте и тези обяви за кучета, ако искате да си вземете любимец.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати