miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при мини шнауцера

Заболявания при мини шнауцера

Заболявания при мини шнауцера
Снимка: Winsker/pixabay.com
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Мини шнауцерите са игриви и умни кучета, подходящи за отглеждане в апартаменти в градски условия. Те са приятели и придружители на активно живеещи стопани.

Отглеждането на цвергшнауцер, както ще наричат породата, не е съвсем лесно, изисква инвестиции по отношение на свободно време и занимания, но малкият домашен приятел лесно понася студеното и лошо време заради гъстия си подкосъм, затова тези дребни кученца не боледуват от простудни заболявания.

Все пак отглеждането им по отношение на здравословни проблеми, не е лесно. Мини шнауцерът изисква постоянна проверка на състоянието на очите, ушите и носа. Замърсяването е често и ако не се поддържат се получават възпаления. Ушите на кучето може да се подрежат с цел по-добра вентилация, но това е само по преценка на стопанина.

Най-честите заболявания при мини шнауцерите са:

- Хранителните алергии - получават се при неправилно хранене, но и поради чувствителност към определени храни.

- Проблемите с черния дроб - това е наследствено заболяване, заради което се препоръчва внимателен подбор на екземплярите при закупуване.

- Атопичният дерматит - получава се най-вече заради гъстата козина на кучето, която се поддържа трудно и при неглижиране се стига до хронични проблеми.

- Комедоните - наследствено заболяване, което се придружава от задръстване на порите, поява на лезии, най-често на гърба казано най-просто това е акне и запушени пори.

- Катарактата - замъгляването на лещата на окото може да се диагностицира във всяка възраст и засяга или само едното око, или и двете. Често е причина за глаукомата.

- Глаукомата - това е повишеното вътреочно налягане. То е както самостоятелно възникнало кучешко заболяване, така и последица от друг офталмологичен проблем.

- Прогресивната дегенерация на ретината - този проблем както при хората е резултат от напредването на възрастта на мини шнауцера. Със забавянето на метаболизма заради напредването на възрастта, захранването на клетките се нарушава, те се деформират, следва атрофия и загиване. Този проблем с очите при кучетата води до частична или пълна загуба на зрение.

Мини Шнауцер

- Камъни в бъбреците - причините са особености на организма или наследственост. Рискът идва от лошото качество на сухата храна, небалансираното хранене на мини шнауцера, лошата вода.

- Стенозата на белодробната артерия - това е наследствено заболяване, водещо до стесняване на артерията, през която преминава кръвта към сърцето и белите дробове.

- Синдромът на синусовия дефицит - това е заболяване при мини шнауцерите, следствие от други сърдечни проблеми и разстройва сърдечния ритъм.

- Хипотериоидизмът - това е болест на ендокринната система, следствие на което липсват хормони.

- Захарният диабет - както при хората води до дефицит на инсулин при шнауцерите и другите кучета.

- Епилепсията - това е заболяване при миниатюрните шнауцери, появяващо се при дребните породи кучета, от 2-годишна възраст до към 5 години.

Прочетете още за характера на мини шнауцера и какво трябва да знаем за обучението на миниатюрния шнауцер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest