miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на Шар Пей

Характер и поведение на Шар Пей

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12698
Характер и поведение на Шар Пей
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Шар Пей е една от най-старите породи кучета, която можем да видим днес в нашето ежедневие. Според някои хроники тези палета са били отглеждани в Китай дори преди повече от две хиляди години.

Първоначално Шар Пей е отглеждан и развъждан като работно куче. Той се е справял отлично с охраната на добитъка и със защитата на дома от нежелани гости.

Днес кучетата Шар Пей са предпочитани домашни любимци, като необикновения им външен вид, характеризиращ се с набръчкана кожа, е сред причините те да са толкова популярни любимци.

Какво трябва да знаем за характера и поведението на Шар Пей?

Кучетата от тази порода изискват стопанин, който може напълно да се отдаде на обучението им.

В миналото тези кучета са били използвани за боеве и това не е случайно. Зле обученото куче и такова, което е попаднало в неправилните ръце, може да стане доста агресивно, подобно на породи като питбул, доберман, ротвайлер и каракачанска овчарка.

От друга страна, ако стопанинът се погрижи да възпита добре своето куче, могат да се проявят и много приятни черти от характера на Шар Пей.

Заради своята склонност към агресия, тези животни трябва да се социализират от съвсем малки, да се разхождат достатъчно дълго и да получават нужното внимание всеки ден.

Шар Пей

Не е вариант да захвърлите своя Шар Пей в задния си двор, защото това няма да се отрази добре на характера и темперамента на кучето.

Нужно е сериозно да работите над дресирането и възпитанието на животното и то да бъде под вашия надзор. Ако кучето не е добре социализирано, го дръжте на каишка и внимавайте, когато около него преминават непознати кучета, тъй като съществува риск от свада.

При един добре подготвен стопанин Шар Пей расте спокоен и сдържан. Но наистина е важно собственикът на кучето категорично да покаже, че той е лидерът още от самото начало и да приучи четириногото на послушание.

В противен случай питомецът от тази порода може да бъде много упорит и дързък.

Благодарение на средните си размери, Шар Пей може да живее спокойно в апартамент, като бъдете сигурни, че той ще е отличен пазач и приятел.

Шар Пей е чисто куче и няма нужда от прекалено често къпане, но заради множеството му кожни гънки е предразположен към кожни заболявания. Затова и трябва да се полагат някои специални грижи за кожата на кучето.

Същото се отнася и за породите с повече кожни гънки: Мопс, Неаполитански мастиф, Френски булдог, Дог Бордо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати