Неподходящи породи кучета за хора с алергии

Неподходящи породи кучета за хора с алергии

Някои породи кучета са по-склонни да накарат хората с алергии да кихат, да имат сълзящи очи и дори да усещат задух. Междувременно други породи се считат за хипоалергенни кучета и може да са по-добър избор при отглеждане от хора с алергии към животни.

Повечето от нас предполагат, че шаровците с по-малко козина, предизвикат по-малко алергии. Това може би е така, но не изцяло. Козината не е толкова голям проблем, колкото кучешките пърхот и слюнка. 

Всички лаещи любимци произвеждат пърхот - мъртвата кожа, която се лющи от тялото. Тези малки люспички се задържат по козината на домашните любимци. Ето защо кучетата, които пускат много козина, отделят и повече пърхот.

Породите, склонни към отделяне на много слюнка, също са проблематични, тъй като те ще разпространяват повече от този алерген в жилището.

Нека да разгледаме и неподходящите породи кучета за хора с алергии.

Басет

Кучетата от тази порода са симпатични, тантурести и любвеобилни. Те са едни от най-предпочитаните кучета, но не са подходящи за хора с алергии.

Доберман

Ако сте голям любител на кучета, който търси умен и обучен защитник, доберманът би бил идеалният избор, ако нямате алергии. Тези кучета са с повече козина и пърхот. Доберманите също са склонни към алергии и чувствителност на кожата, което означава суха и лющеща се кожа и по-големи количества пърхот у дома.

Немска овчарка

Немска овчарка

Това е една от най-желаните породи. Те са интелигентни, балансирани и храбри защитници. Но поради естеството на козината си образуват и разпръскват пърхот у дома, което е проблем за хората, алергични към кучета.

Хъски

Те са друга преобладаваща порода, която е обожавана заради сините очи на кучетата и пухкавата козина. Но за жалост заедно с пухкави кучешки кожух се разпространяват частички пърхот – истинско бедствие за хората с алергии.

Лабрадор

Тяхната двойна козина може и да не е дълга, но за сметка на това е много сгъстена и разпространява кучешки пърхот. 

Пекинез

Пекинезите също са сред най-обичаните домашни любимци. Но от друга страна, образуват достатъчно слюнка и пърхот, за да са неподходящ избор за алергични стопани.

Мопс

Това предпочитано куче от хората с градски начин на живот отделя пърхот, който разпространява по килими и мека мебел. Неподходяща порода куче е за хора с алергии.

Санбернар

Санбернар

Тези нежни гиганти имат само 2 лоши черти за хората с алергии – произвеждат много пърхот поради естеството на гъстата си козина, а и освен това се лигавят.

Кокер шпаньол

Кокер шпаньолите (и други породи шпаньоли ) са били отглеждани като кучета за лов на птици. С течение на времето те се превърнаха в перфектното средно семейно куче, освен ако нямате алергии. Тези кучета имат зашеметяващи, дългокосмести палта, които произвеждат пърхот и те също са склонни да отделят повече слюнка. Тази порода също е предразположена към кожни алергии, което в крайна сметка може да доведе до още по-голямо разпространение на пърхот във въздуха.

Боксер

Боксерите са енергични и активни, подходящи за семейства с игриви, малки деца. Те се лигавят много и често облизват козината и кожата си, оставяйки изсъхнала слюнка върху окосмението си. Боксерите пускат косми през различните периоди на годината, което ги прави неподходящи порода кучета за стопани с алергии.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати