miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да удължиш живота на кучето си?

Как да удължиш живота на кучето си?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12617
Как да удължиш живота на кучето си
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Кучетата са миловидни, лоялни, забавни и винаги са готови да ни обсипят с ласки. Ето защо ги избираме за наши най-добри приятели. Вероятно единственият недостатък на кучетата е, че не живеят дълго като хората. Но все пак можете да удължите живота на кучето си с някои прости съвети.

Редовно тренирайте кучето

Кучето се нуждае не само от ежедневни разходки, но и от тренировки за кучета, които да му помогнат да се поддържа във форма и да запази добри жизнени показатели по-дълго. Кучетата, които не се движат активно, се застрашени от затлъстяване. За жалост, наднорменото тегло е все по-честа причина за преждевременна смърт при домашните любимци.

Мийте зъбите на кучето си

Кучетата, които живеят на свобода, се хранят с кокали и друга твърда храна, която почиства зъбите им по естествен начин. Домашните кучета, от друга страна, все по-често страдат от зъбен камък и пародонтоза, защото биват хранени с меки храни за кучета и това се отразява зле на зъбите им. За да поддържате устната кухина на вашето кучето в добро състояние, може да ползвате специални кучешки пасти и четки за зъби. Кучето със здрави зъби определено ще живее по-качествено и по-дълго.

Не стресирайте кучето си

Дори и кучето да не се държи винаги по начина, който вие искате, не си позволявайте да му крещите и да го биете. Не стресирайте кучето си, защото това допринася за развитие на поведенчески и здравословни проблеми при кучето. Учените са доказали – щастливите кучета живеят по-дълго!

Посещавайте ветеринар

Редовно посещавайте ветеринар

Посещавайте ветеринар при всяко съмнение, че кучето ви не се чувство добре. Водете го и на профилактични прегледи на всеки 6 месеца, дори и всичко с питомеца ви да изглежда добре. Не забравяйте, че някои кучешки заболявания в началото протичат без особени симптоми. Ако успеете да ги засечете навреме, това ще спаси живота на вашето куче.

Ваксинирайте кучето си

Доказано е, че ваксинираните кучета живеят по-дълго. Има редица заболявания, които са фатални за вашия любимец, ако не е ваксиниран. Кучешката чума например е много опасна и не бива да се пренебрегва от стопаните на четириноги.

Не хранете кучето с човешки храни

Сладкишите със захар, храните с пшеница, подправките и шоколадът са вредни за здравето на вашето куче. Храненето му с тях в по-големи количества може дори да го отрови. Ако искате кучето ви да живее по-дълго, изградете диетата му от специализирана храна, а не от човешки лакомства или остатъците от трапезата ви.

Хранете кучето само с кучешка храна

Кастрирайте кучето си

Кастрираните мъжки кучета са по-малко склонни да проявяват агресия помежду си, което ги спасява от сбивания и рани. При женските кучета, които са кастрирани, намалява риска от рак на яйчниците. Освен това кучетата, които раждат редовно (например в незаконните развъдници за кучета) са много по-изтощени физически.

Обезпаразитявайте кучето си редовно

Следете винаги за какъв период от време действат препаратите за обезпаразитяване на куче и ги прилагайте наново навреме. Важно е и вътрешното, и външното обезпаразитяване, тъй като по този начин кучето е защитено от глисти, кърлежи и други опасни паразити.

Ако искате куче, което живее дълго, можете да се спрете на смесена порода или на дребни породи кучета. Такива са йоркширски териер, пинчер, чихуахуа, ши тцу, бигъл, джак ръсел териер, той пудел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати