Кои са най-важните грижи за зъбите на кучето

Кои са най-важните грижи за зъбите на кучето

Отглеждането на куче не включва само храненето на животното и разходката в парка. За да е напълно здраво вашето приятелче, трябва да полагате грижи и за зъбите на кучето.

За жалост, именно устната кухина при палетата е сред най-пренебрегваните зони. Въпреки че са създадени да оцеляват без посещение на зъболекар, грижите за зъбите на вашето куче, ще му спестят много проблеми, както и неприятни миризми за самите собственици.

Ето за какво трябва да внимава всеки собственик на куче:

Играчки за дъвчене

Играчките за дъвчене помагат на кучето по естествен начин да се грижи за своите зъби и да възпрепятства образуването на плака. Играчки от пресована свинска кожа, гумени играчки за дъвчене и специални кокали ще помогнат на кучето в това отношение.

Суха храна за кучета

Мократа храна е подходяща, тъй като предпазва кучетата от запек и бъбречни проблеми. Но сухата гранулирана храна, от своя страна, е полезна за кучешките зъби, тъй като е по-твърда. Тя има полираща роля, затова и не бива да е изключва от менюто на кучето. В идеалния случай храненето трябва да се състои от суха и мокра кучешка храна.

Четка и паста за кучета

Грижа за зъбите на кучето

Ще ги откриете в зоомагазините и ветеринарните аптеки. Могат да се ползват както от кучета, така и от котки. Те са формулирани за предотвратяване на лоша миризма в устата на вашия домашен любимец, образуването на плаки или всякакъв вид пародонтални заболявания. Чудесен начин да се погрижите за зъбите на кучето.

Повечето видове пасти за зъби за кучета са безопасни за поглъщане, така че не е нужно да се притеснявате, ако вашият домашен любимец я погълне по време на четкане. По същия начин четката за зъби също е достатъчно приспособена към нуждите на кучето и няма да му навреди. Приучете вашият любимец към миенето на зъбите му, като го оставяте да души четката и пастата преди употреба.

Посещавайте ветеринар редовно

Дори и кучето да ви да не изглежда болно, посещавайте ветеринарен специалист на всеки 6 месеца. Това може да ви помогне да избегнете проблеми като зъбна плака и други неприятности, засягащи устната кухина при кучетата. Ако забележите, че венците на кучето кървят, появата на необичайно неприятна миризма от устата на любимеца си, това е знак, че незабавно трябва да е консултирате с ветеринар.

Денталните грижи при кучетата трябва да се полагат сериозно, те не са по-малко важно от грижи за зъбите при хората.

Собствениците на кучета трябва да обърнат внимание, че някои породи са по-предразположени към проблеми на устната кухина. Такива са мопс, дакел, ши тцу, чихуахуа, боксер, йоркширски териер.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати