5 признака, че кучето страда от тревожност при раздяла

Кучето страда от тревожност при депресия

Темата за менталното здраве е широко застъпена в днешно време. Но психични разстройства се срещат не само при хората, а и при кучетата. Животни, разделени с обичайните си стопани, могат да изживяват стрес и травми. Ето 5 признака, че кучето страда от тревожност при раздяла:

1. Дъвчене на предмети

Това поведение е присъщо за малките кученца и с времето отминава. Може да се случи рядко, когато кучето скучае. При възрастно куче обаче може да е и израз на тревожност, причинена от липса на стопанина. Дъвченето може да е съпроводено още с ровене в човешките вещи, дърпане на чаршафи, късане на дрехи, разхвърляне.

2. Прекомерно уриниране

Ако забележите, че кучето, за което се грижите, уринира прекалено, или има позиви за уриниране без отделяне на течност, това може да показва, че то се чувства несигурно, застрашено и се опитва да маркира непозната територия.

3. Опити за бягство

Куче

Бъдете внимателни, ако се грижите за чуждо куче, или наскоро сте си осиновили нов домашен любимец от приют. Често палетата, страдащи от нервност след раздяла, се опитват да избягат от новото място, на което се намират. Те не бива да се разхождат навън без повод и каишка, защото лесно могат да се загубят.

4. Смутено ходене

Когато е с дългогодишния си стопанин, кучето обикновено се движи в ритъм с него при разходка. Ако обаче е с нов гледач, животното може да се движи некоординирано, да спира, да се дърпа и скимти. Това показва неговата нервност, несигурност и стрес.

5. Ядене на изпражнения

Друг признак, че кучето страда от тревожност е и по-честото изхождане. Понякога животното дори може да изяжда собствените си изпражнения.

Тревожно куче

Депресията при кучетата изисква гледачите им да са спокойни, търпеливи и да проявят разбиране. С времето, любов и грижи това състояние ще отмине. Ако все пак проблемът се задълбочи, трябва да се свържете с ветеринарен лекар.

В някои отношения кучетата са като хората. Те са доста чувствителни създания и се привързват бързо. Това се отнася особено за породи като померан, ротвайлер, бордър коли, акита, немска овчарка и бигъл.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати