Какво трябва да знаем за протеина в кучешката и котешката храна?

Протеина в кучешката и котешката храна

Протеинът в храните за кучета и котки е една от най-важните съставки за тях, но е и една от най-трудните за намиране върху етикета. Ето какво трябва да знаете за правилния прием и количество на протеин за вашето животно.

Диетичният протеин е от решаващо значение за поддържането на ежедневните функции. След хранене той се разгражда от храносмилателната система в аминокиселини. След като се абсорбират в кръвния поток, те могат да се използват за образуване на нови протеини, които имат многобройни функции - за подпомагане изграждането на мускули, възстановяване на тъканите, създаване на ензими и хормони, транспортиране на кислород и желязо в кръвта и подпомагане на имунната система. Протеините също са източник на енергия и основен компонент за здравето и вида на косата, кожата, ноктите, сухожилията и хрущялите.

Аминокиселините се разделят на две категории: тези, които могат да бъдат произведени от животното, и тези, които не могат да бъдат произведени в количествата, от които домашният любимец има нужда. Вторите се считат за „незаменими аминокиселини“ и трябва да се съдържат задължително в храната.

Въпреки че кучетата и котките се нуждаят от еднакви 10 незаменими аминокиселини, котките се нуждаят и от още една, наречена таурин. Признаците за дефицит на таурин при котките могат да варират от слепота и сърдечна недостатъчност до неадекватен имунен отговор и лоша репродукция.

Производителите на храни за домашни любимци обикновено разчитат на животни или растения (или и двете) като източници на протеин. Животински източници на протеини включват говеждо, пилешко, агнешко и риба; царевицата и соята са често срещани растителни източници. Но някои протеини са по-добри от други за осигуряването на незаменими аминокиселини, които могат да се усвояват от животното.

Като цяло животинските източници на протеини дават по-добър баланс на незаменими аминокиселини за кучетата и котките. Но ако източникът на протеин не е смилаем, диетата няма да бъде ефективна. Ето защо най-висококачествените протеинови източници не само съдържат правилното съотношение на незаменими аминокиселини за животните, но са и лесно смилаеми.

Храна за домашни любимци

И все пак дори най-качествените протеини могат да бъдат повредени при неправилно готвене по време на процеса на производство на храна за домашни любимци. Затова най-добре да се придържате към утвърдена компания за храни за кучета и котки с опит в правилното производство.

Количеството протеин, от което се нуждае вашият домашен любимец, зависи от неговия вид, етапа на живот и ниво на активност, както и от нивото на усвояемостта на протеините в диетата. Котките се нуждаят от значително повече протеини, отколкото кучетата, поради видовите разлики в белтъчния метаболизъм.

Котенцата, кученцата и бременните или кърмещите домашни любимци се нуждаят от повече протеини, отколкото възрастните. Кучетата, участващи във високоенергийни дейности, също изискват повече протеини, отколкото кучето, което прекарва по-голямата част от деня си на дивана.

В миналото се е смятало, че възрастните кучета и котки трябва да се хранят с диети с по-ниско съдържание на протеини, но ветеринарните специалисти по хранене сега вярват, че здравите по-възрастни домашни любимци се нуждаят от протеини толкова, колкото и тези на средна възраст. Диетата с ограничено съдържание на протеини все още може да бъде препоръчана за по-възрастни домашни любимци или такива с тежко бъбречно или чернодробно заболяване.

Някои домашни любимци могат да развият алергии към протеини в храната си. Признаците могат да включват сърбеж, кожни и ушни инфекции, опадване на козината, топли вълни и по-рядко повръщане при кучетата или пък също така диария при котките. За разлика от някои алергии, които могат да бъдат сезонни, хранителните алергии (и свързаните с тях признаци) са склонни да продължат през цялата година.

Домашни любимци

За да се подпомогнат разрешаването на признаци, свързани с хранителни алергии при кучетата или котките, домашните любимци обикновено получават специална диета, съдържаща протеин, на който не са били изложени в миналото, или такава, при която протеиновата молекула е разкъсана до толкова малък размер, че имунната система на домашния любимец не може да я разпознае. При тези специални диети домашните любимци не трябва да се хранят с други лакомства, тъй като те могат да съдържат протеини, които могат да предизвикат алергии.

Попитайте вашия ветеринарен лекар за насоки. Той може да препоръча определени храни за вашия домашен любимец. Изберете заедно диета, която съдържа подходящото ниво на протеин за него. Винаги проверявайте етикета, за да се уверите, че храната е пълноценна и балансирана.

Не забравяйте, че всяко животно е различно и може да реагира по определен начин на диетата, но с правилните хранителни протеини вашето куче или котка е по-вероятно да има здраво тяло и много енергия.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати