miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Признаци за стрес при кучето

Признаци за стрес при кучето

Признаци за стрес при кучето

Кучето ви изглежда стресирано? Притеснено? Може да си мислите, че няма как да разберете какво точно чувства то, но всъщност вашия домашен любимец често го показва по невербален начин. Ако наблюдавате внимателно езика на тялото и поведението на кучето ви, вие може да разчетете емоционалното му състояние. За да разкодирате тези малки сигнали, трябва обаче да знаете за какво да гледате.

Особено важно е да забележите признаците на стрес при кучето още в ранните им стадии. Това ще ви даде възможност да реагирате навреме и да извадите кучето си от определени ситуации, преди нещата да ескалират и то да стане агресивно или опасно.

Когато се опитвате да разчетете езика на тялото на кучето си, не забравяйте да вземете в предвид и ситуацията. В един контекст, когато кучето облизва устните си това може да е признак на страх или безпокойство. В друг контекст обаче същото действие може да показва, че кучето очаква кучешко лакомство. Някои кучета пък облизват устните си, когато им се гади. Също така взимайте под внимание цялостното поведение на кучето си, а не само определено действие или жест, когато се опитвате да определите нивото на кучешки стрес.

Ако кучето ви проявява признаци на стрес или безпокойство е препоръчително да го заведете на ветеринар като първа стъпка. Вашият ветеринарен лекар ще го прегледа и ще определи дали съществуват медицински проблеми, които могат да допринесат за промени в поведението. Ако кучето е здраво и няма други прилежащи проблеми, то от вас ще зависи да открие източника на стрес.

Как да разпознаем признаците на стрес при кучето:

1. Обърнете внимание на това как изглежда кучето ви, когато е спокойно

За да разпознаете признаците на стрес на кучето си е особено важно да знаете как точно се държи кучето, когато е спокойно. Обърнете особено внимание на лицето му. Очите му трябва да са спокойни, кръгли (или дори леко присвити) и цветът им трябва да се различава лесно. Спокойното куче обикновено държи ушите си полу-изправени или изпънати напред (освен ако породата не е с увиснали уши). Когато контактува с човек, ушите му могат да се изпънат назад. Устата му също трябва да е отпусната дотолкова, че почти да изглежда сякаш са усмихва.

Кучето се страхува

2. Обърнете внимание на стойката му

Езикът на тялото на кучето ви може също така да покаже дали е спокойно или не. Едно спокойно куче се движи, поставяйки тежестта си равномерно на четирите си лапи. При игра то може да използва смешни, преувеличени движения, които да включват и подскоци. Възможно е и да обменя “социални жестове” с други кучета включително да се покланя, да удря леко с лапа или да се извива бързо, за да подкани другите да го гонят.

3. Разпознаването на знаците за стрес

Едно стресирано куче най-често ще показва различен език на тялото от едно спокойно куче. Стресираното куче често ще стои на едно място и ще вдига предната си лапа или ще измести тежестта на тялото си в обратната посока на това, което го плаши. То може да извръща главата и тялото си от причината за стреса или да се сниши до земята и да се опита да се отдалечи. Стресът също така може да повлияе на нивата му на активност - стресираното куче може да стане хиперактивно или да замръзне на място и да откаже да помръдне.

4. Лицето на стреса

Когато едно куче се чувства разтревожено, то често си затваря устата плътно или изпъва устни назад в напрегната гримаса. Това може да бъде знак, че то се подготвя да изръмжи, да излае или да ухапе. Също така може да забележите, че мустаците на муцуната му са изправени, когато е напрегнато. Бялото на очите му може да стане по-изразено, а погледа му - по-напрегнат. Стресираното куче може да започне да се оглежда повече сякаш усеща наблизо опасност или очаква нападение. То също може да започне да избягва очен контакт или да се извръща от други хора или кучета. Възможно е да почне да мига прекомерно или тъкмо обратното - да се взира без да мига.

5. Следете ушите

Дали кучето е стресирано

Ушите на кучето също могат да издадат признаци на безпокойство и стрес. Когато кучето ви е нащрек или превъзбудено, ушите обикновено стоят по-изправени. Ако то реагира на стреса като се държи покорно, то може да изпъне уши назад, така че ушите ще лежат близо до главата му и да изглеждат плоски. Ако кучето ви е с увиснали уши, това движение би било по-трудно за забелязване. В такъв случай наблюдавайте основата на ушите и следете дали тя се извърта назад, а самите уши се отместват съвсем леко встрани от обичайното си положение.

6. Слушайте кучето си

Разтревоженото куче може да покаже състояние си вокално - може да лае, да скимти, да ръмжи или да даде друг подобен словесен сигнал. В зависимост от кучето и ситуацията, тези гласови улики могат да са признак за страх или кучешка агресия.

7. Други признаци, че кучето ви е стресирано

Подобно на хората, кучетата могат да покажат и физически признаци на стрес. Това включва респираторни промени като тежко, бавно или затруднено дишане, прекомерно лигавене или опадване на кучешката козина. Възможно е също така да се наблюдава, че кучето трепери или дори има потни лапи. Цялостното му поведение също може да се промени. Кучето ви може да започне да се прозява, да се крие, да скача неконтролируемо или да се стряска лесно. То също може да се държи глуповато, да стане хиперактивно без причина или нервно да започне да крачи напред-назад.

Никое куче не е имунизирано срещу стрес. Той може да се появи при всички породи кучета. Но най-вече проблемът се проявява при тези, които мразят да се разделят със стопанина си и да се местят в нова среда. Сред тях са Акита или сибирско хъски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати