Как да избереш кученце, което е подходящо точно за теб?

Избор на кученце

Всички кученца са изключително сладки, но това в никакъв случай не означава, че всяко от тях е подходящо за вас и вашия начин на живот. С подходящото търсене и подготовка можете да откриете домашния любимец, който ще се впише чудесно в семейството ви и ще стане неразделна част от него.

Изборът на куче, което отговаря най-добре на вашия начин на живот, е най-добрата опция, която ще гарантира, че решението ви няма да завърши със съжаление и разочарование накрая. След като отделите достатъчно време за проучване и сравнение на различните породи кучета, ще имате по-добра представа за всичко свързано с тях.

На първо място помолете различни експерти да споделят мнението си за породите, които ви интересуват най-много. Ветеринарните лекари работят с различни породи ежедневно и имат представа кои от тях могат да бъдат подходящи за вашия начин на живот и за вашето семейство като цяло. Друга опция, към която можете да се насочите, са треньорите за кучета - те са друг отличен източник на информация за нуждите и поведението на различните породи кучета.

Важно е да помислите как кученцето ще се впише във вашия начин на живот, когато стане по-възрастно, затова проучете добре за размерите и съответните нужди на породите, тъй като това е от голямо значение за вашето решение - някои кучета изискват много упражнения и внимание, други имат доста специфични нужди за поддържане на козината им, трети са по-предразположени към определени здравословни проблеми от други.

Правилният развъдник на кучета или спасителна група е от съществено значение за намирането на здраво и добре социализирано кученце. В случай че решите да търсите чистокръвно куче, помолете вашия ветеринар да ви насочи към правилните породи за вас.

При възможност искайте да се срещнете с родителите и братята и сестрите на кученцето, както и да видите самия развъдник. Всички усилия и отделено време, за да научите за произхода на вашето кученце и да потвърдите, че то идва от здравословна среда, напълно си заслужават. В зоомагазините често е невъзможно да се проверят родителите или произхода на конкретно кученце.

Осиновяването на куче от приют или спасителна организация е изключително добра постъпка, макар че доста често е почти невъзможно да научите много за миналото на спасеното кученце. Но този тип организации обикновено предлагат други важни предимства - здравни прегледи, чипиране на кучето и кучешки ваксини.

Подходящо куче

Важно е кученцето ви да бъде прегледано от ветеринарен лекар възможно най-скоро. Най-добре би било това да се направи още преди да заведете новия член на семейството у дома за първи път. Повечето животновъди, приюти и спасителни групи често предоставят документи, удостоверяващи, че вашето кученце е било прегледано от ветеринарен лекар и е имало поне един курс ваксинации.

Когато срещнете вашето кученце за първи път и решите да го осиновите или купите, то тогава обърнете внимание на вида и държанието му. То трябва да бъде добре нахранено, да ходи и тича нормално, както и да има бързи реакции. По козината му не трябва да има плешиви петна.

Изборът на подходящо кученце с добре поддържан вид и здравословно състояние може да ви осигури голяма доза щастие и едно истинско приятелство. Затова обърнете голямо внимание на кученцето при първата ви среща - дори за кратко време може да научите много за него и да прецените дали то е подходящо наистина за вас.

Защото породи като джак ръсел териер могат да са много активни. А един мопс например може да е твърде мързелив и неподходящ за спорт.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати