miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да отучим кучето да дъвче обувки

Как да отучим кучето да дъвче обувки

Как да отучим кучето да дъвче обувки
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ние позволяваме на нашите кученца, когато са малки, да дъвчат стари чифтове обувки, само защото това отстрани изглежда много сладко. Но когато кучетата пораснат, искат дъвчат всички обувки, които намерят, включително и скъпи такива. Ядосваме се, когато го правят, но всъщност знаем, че това е така, защото ние сме им го позволили по-рано. Как да отучим кучетата от дъвкането на обувки?

Златното правило за отглеждане на малко кученце е много просто: Не позволявайте то да се държи по начин, който не ви би харесал, ако то вече е пораснало. Всичко, което кученцето прави през времето, когато е малко, вероятно ще бъде навик, когато стане и по-голямо.

Когато кучето порасне, то повишава своята решителност и независимост, тялото му става по-голямо, по-силно и по-бързо и тогава пречупването на лошите кучешки навици в него може да бъде далеч по-предизвикателно.

Почти всеки, който е гледал кученце, може да погледне назад и да види нещата, които би направил по по-различен начин сега. И въпреки че правим възможно най-доброто за нашите домашни любимци, се допускат и грешки във възпитанието на кучето, независимо колко добронамерени са целите ни. Една грешка в обучението на кученцето не означава, че сте обречени за цял живот на скъсани обувки.

Една от най-простите стратегии за отглеждане на кученце е да се предотврати нежеланото поведение още от самото начало. Иначе има риск кучето да дъвче всичко. Превантивните усилия включват премахване на възможностите за участие в нежеланото поведение, осигуряване на подходящи алтернативи за насочване на енергията далеч от това поведение и премахване на всякакво внимание при нежелано поведение от страна на домашния любимец. И въпреки че кучето ви вече може не е малко, тази стратегия все пак ще проработи, за да се спре кучето дъвченето на обувките.

Ще трябва да започнете с премахване на всички обувки, които ще го изкушат. Дръжте ги в затворени шкафове, в заключени кошчета или на рафт, който е твърде висок, за да не може вашето куче да го достигне. Не ги оставяйте на места, на които кучето ви лесно може да стигне - например под масичката за кафе или на пода в спалнята ви.

Кучето е отегчено и може да дъвче обувките
Снимка: pixabay.com

Напомнете това и останалите членове от семейството да направят същото. Вместо това поставете подходящи играчки за дъвчене, за да може кучето да играе с тях и да не му е скучно. Похвалете го и го възнаградете, когато то започне да дъвче нещо от тези позволени неща.

Ако откриете, че кучето дъвче обувка, задръжте желанието да крещите или да го накажете вътре в себе си - викането все пак е вид внимание, макар и негативно, но все пак засилва тяхното желание за пакости. Вместо това вземете обувката без никакъв коментар или реакция и насочете животното към играчките за дъвчене.

Колкото повече хвалите кучето, когато дъвче правилните неща, толкова по-вероятно е то да спре да иска обувките в дома. Утвърденият навик е по-труден за промяна, но с усърдни усилия и време за обучение обикновено е напълно възможно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати