miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Съвети при избор на куче от приют

Съвети при избор на куче от приют

Съвети при избор на куче от приют
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всеки ден виждаме множество кучета на улицата, които са отхвърлени от съдбата и могат дори да са жертва на насилие от страна на хората. Често те се приютяват в приютите, от където ние можем да си осиновим тези малки пухести сладури, които имат нуждата само от любов и внимание, а в замяна ще се превърнат в нашите най-верни другари.

Въпреки изцяло хуманната ви постъпка и желанието да осиновите куче от приют, трябва да имате предвид някои особености и важни насоки, като например характера на животинката, размера, дали да е малко или голямо куче и така нататък. И не забравяйте, че веднъж решите ли да си вземете любимец, вие носите отговорност за него, затова трябва да сте готови да му отделяте достатъчно време, но и да се грижите отлично за четириногия ви приятел.

Съвети при избор на куче от приют

1. Възраст на кучето

Тук е важно да се запитате дали сте готови да се грижите за малко кученце или ще ви е по-лесно да си вземете вече пораснало животно, което е физически сформирано. Като цяло и двата варианта си имат своите предимства, като така ако си вземете възрастно куче, тогава ще ви е една идея по-сложно да го обучите, докато при малките тази задача е сравнително по-лесна.

Малки кученца от приют

Това са кученцата на възраст до 12 месеца и при тях адаптацията в новия дом протича по-лесно, а именно за 2-3 дни и те вече ще се чувстват като у дома си. Характерът им е като чист лист хартия, който вие можете успешно да моделирате, като започнете да ги възпитавате веднага след като ги осиновите. От друга страна обаче, бъдете готови, че в началото може да правят доста бели, включително да се изходят някъде. Именно затова, ако си вземете малко животинче, тогава ще се наложи в началото да сложите пелени, докато свикнат и ги научите, че хигиенните навици се извършват само навън.

Другият важен момент, за който трябва да сте подготвени е това, че кучетата гризат мебелите ви и не само в началото, но това е напълно нормално, защото те са като децата и сега правят бели. С желание от ваша страна обаче ще можете да ги обучите идеално, което е основният плюс на осиновяването на по-малко куче от приют.

Възрастни кучета от приют

Такива са всички животни на възраст над 12 месеца, като те вече имат формиран характер и навици, които обаче при правилно възпитание от ваша страна и проявата на търпение ще можете да моделирате, като така да ги обучите и да ги дресирате. Повярвайте ни, те ще ви донесат не по-малко радост от малките, като освен това често те са много изстрадали и за тях вашето осиновяване е като спасителен пояс, за който те се хващат веднага и са готови да ви дарят с цялата си любов и преданост.

Характерното при вземането на тези кучета от приют е това, че те свикват и се адаптират малко повече, а именно ще им трябва около седмица. Огромен плюс при избора на големите животни е фактът, че те най-често са много добре социализирани, а също така имат изградени хигиенни навици. За съжаление, някои от тях могат да имат кучешки поведенчески проблеми, което е свързано с травмите, които могат да са получили, докато са били на улицата. Ако и вие се сблъскате с този проблем, тогава не чакайте, а се обърнете към професионален кинолог, който ще ви помогне да излекувате травмираната психика на бедното изстрадало животинче.

Куче

2. Характер и поведенчески особености

И така, след като вече сте решили дали искате да си вземете малко или голямо куче, следва да се замислите и за темперамента на кучето, което е също важен критерий при избора ви на четириног приятел от приюта.

Кучета за активни хора

Ако вашето мото е "Движението е здраве", тогава ви трябват също толкова енергични кучета. Ще ги забележите веднага, защото те се отличават от тълпата и са като пухести топчици щастие, които бягат в различни посоки, радвайки се като малки деца на всяка капчица любов и внимание. Те винаги радостно скачат около оградата и махат с опашка, чакайки някои добър човек да ги осинови и приюти не само в семейството, но и в сърцето си. С тях животът ви никога няма да скучен, защото те винаги ще намерят начин да ви изненадат и да ви накарат да се усмихнете, дори ако сте тъжни.

Кучета за мързеливи хора

Ако прекалената активност ви изкарва извън равновесие и предпочитате спокойната почивка в дома ви, тогава прекрасен избор за вас са по-уравновесените любимци в приюта, които са по-тромави като вас и не бързат за никъде. Те са не по-малко мили и дружелюбни, а също така са по-флегматични от другите питомци в приюта. Имено затова лесно ще забележите кои от тях попадат в групата на по-малко активните сладури. Те са много нежни и добрички, дарявайки цялата си обич и любов на стопанина си, превръщайки се във ваш предан другар.

3. Осъзнат избор на куче от приют

Колкото и да обичате животните и да искате да си вземете куче от приют, трябва преди това да прецените най-малкото дали имате финанси и време, за да се грижите добре за новият ви приятел. Все пак това е живо същество, което е достатъчно изстрадало и вие трябва да му дарите цялата си любов и обич, а не животинката да се чувства отново захвърлена за пореден път.

Да си вземем куче от приют

Парите са също важна страна на монетата, колкото и да не ни се иска това. Така например ще се наложи да купувате качествена храна, да водите кучето на редовни медицински прегледи и ваксинации при ветеринар, да им купуват различни аксесоари и така нататък. Именно затова трябва да имате финансовата възможност да се грижите за кучето ви, а едва тогава да решите окончателно дали да осиновите тази малка изстрадала душичка.

4. Големина

Куче за апартамент

Въпросът тук не опира до вашето желание само, а до това дали кучето ще се чувства добре. По-големите и активни питомци имат нуждата от повече пространство и затова ако нямате достатъчно място, тогава е най-добре да си вземете по-малко пухесто ангелче, на което да подарите любов и обич.

Куче за къща

Ако разполагате с достатъчно пространство в дома ви, тогава няма значение, на какво кученце ще се спрете. В този случай по-важни са горните 3 критерия, по които да се ориентирате и да си вземете куче от приют.

5. За какви цели си вземате опашатия приятел

За най-верен другар

Важно е да имате предвид и дали имате деца или пък други животни, защото в този случай не е добра идея да си вземате порода, която не се разбира добре с тях. В този случай те трябва да са търпеливи и нежни към малчуганите, но и да могат лесно да намерят общ език с вашите животни, ако имате такива. Ако обаче сте сами, тогава водейки се от горните съвети при избора на животни, лесно ще можете да намерите именно онова малко кълбо щастие, което да осмисли живота ви, но и вие неговия, дарявайки го с много щастие и любов.

За охрана на дома

Дори и при тези сладури можете да намерите такива, които имат прекрасно изразени ловни качества и по нищо не отстъпват на породистите кучета. В този случай е най-добре да се консултирате със служителите в приюта, които ще ви дадат съвет кое куче е най-добре да си вземете, защото те познават идеално характера на своите животинки.

Тези съвети ще ви помогнат много по-лесно да се ориентирате при избора ви, защото колкото и да искате, няма как да спасите всички животинки и да им подарите дом, топлина и любов. Във всеки един случай тези бездомни кучета са много благодарни и със сигурност няма да съжалявате, ако решите окончателно да си вземете мил и дружелюбен пухчо за най-добър приятел на цялото ви семейство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати