Грижа за козината на булдог

Грижа за козината на булдога
Универсална четка за косми за прахосмукачка-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
22.10 лв.
Виж ››

Булдозите обичат да бъдат глезени. Цялата груминг процедура много им харесва, с изключение на маникюра. Булдогът има гладка козина, с къси косъмчета, което улеснява поддържането й чиста. Впрочем това е и най-голямата заблуда – много хора смятат, че поради късата козина, тя не трябва да се къпе. Това не е така.

За да запазите козината на булдога си блестяща и красива, за нея трябва да се полагат грижи поне 4 пъти седмично. Подстригването на кучето трябва да е рутинно и често, както е и при хората. Започнете с процедурите, докато кучето е малко, за да свикне. Сложете го на маса или стойка, за да ви бъде по-лесно.

Впрочем, честата грижа за кожата на кучето ще ви позволи да откриете навреме, ако има някакви кожни проблеми. Проверявайте за плешиви петна, лишеи по кучето, струпеи, лющеща се кожа и други подобни.

Вероятно ви се струва, че това е много работа, но всъщност ще ви отнеме само 5-10 минути. Не забравяйте да проверите между пръстите на краката за кисти или за възпалени области около опашката.

Козината на кучето е най-добрият индикатор за здравословни проблеми. Забележете дали има скубане и колко?

Дали се дължи на сезона, или има друга причина? Стрес? Червеи? Бълхи? Всички тези неща, а и много други, могат да причинят падане на козината. Затова, ако ви се струва, че има нещо нередно, заведете го на ветеринар.

Ето няколко съвета за грижата за козината на вашия булдог:

Булдог

Решете козината – така ще премахнете падащите косми и мъртвите клетки от кожата, и ще разпредели равномерно естествените масла по цялата козина. Решете кучето си всеки ден или няколко пъти седмично, за да бъде блестяща;

Приучете кучето от малко – колкото по-рано започнете да решете кучето си, толкова по-добре;

Скубане – Макар булдогът да има къси и фини косми, те също се скубят. Помислете да решете кучето си навън или инвестирайте в маса за грууминг. Булдогът е тежко животно и затова подстригването може да е предизвикателство;

Инвестирайте във висококачествени метални четки. Така не само ще направите грижата много по-лесна, но ще запазите козината на приятеля си много блестяща и лъскава;

Редовното ресане ще предотврати прекомерното скубане;

Къпане на кучето – това е специфичен процес заради гънките по лицето му, в които се събират мръсотии. Най-добре инвестирайте в качествен шампоан. Къпете кучето си на всеки няколко месеца.

С правилните грижи вашият булдог ще има лъскава и красива козина.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати