miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Депресия при кучето - симптоми и лечение

Депресия при кучето - симптоми и лечение

Депресия при кучето

Често стопаните на домашните си любимци не обръщат достатъчно внимание на самочувствието на питомците си, като така могат да пропуснат дори факта, че кучето им е в депресия.

Ако не сте чували за това, то сега със сигурност ви е станало интересно и се питат може дори как е възможно това четириногите ни любимци да могат също да страдат от подобно разстройство. Първата ви задача е разбира се да разберете това, че кучето ви има депресия, но и да знаете как можете да му помогнете при това състояние.

Депресия при кучето - симптоми и лечение

И до днес се водят активни спорове между водещите специалисти, а именно дали е възможно кучетата да страдат от това разстройство и до колко то е опасно за тяхното здраве. Като цяло обаче повечето кинолози и не само смятат, че това е доста голям проблем, който налага незабавно лечение и днес дори съществуват множество препарати, които да помогнат на кучето ви при това състояние.

Причините за депресията могат да са различни, но едни от най-честите според специалистите са:

- болка;

- дълга раздяла със стопанина;

- появата на нов домашен любимец в къщата;

- чувство за ограниченост на свободата;

- смяна на собственика;

- сезонни промени в настроението;

- старост.

Симптоми при депресия при кучето

Ако сте си осиновили куче от приют, тогава не чакайте да видите веднага в очите му благодарност и радост. Често такива промени са доста стресиращи за питомците и по този начин един вид вие сте нарушили обичайната им зона на комфорт, особено ако става въпрос за по-голямо куче.

Колкото и странно да ви звучи, но смяната на мястото на живеене на питомеца може да стане причината за депресия при любимеца.

Друга честа причина е дългата раздяла със стопанина или дори неговата внезапна смърт. Кучетата се привързват много силно към стопанина си и това буквално срива светът им, в който вие сте били всичко. Те страдат изключително много и това може да стане причината дори за отключването на редица заболявания.

Именно затова ако забележите, че питомеца ви започва да се държи апатично, лежи много и не иска да играе като преди, отказвайки също така да се храни, то това е сигурен признак че нещо не е наред.

Разбира се, че това може да е временно състояние, но е важно все пак да заведете кучето ви при ветеринар, който да го прегледа и да определи причината за промяната в държанието на четириногия ви приятел.

Основни симптоми на депресията при кучетата:

- проява на агресия при кучето;

- апатия;

- кучето не яде;

- страх от хората;

- нежелание да се приближава до други домашни любимци.

Депресирано куче

Колкото и добре да познавате домашния си любимец, невинаги е лесно сами да се справите с това състояние и да излекувате вашето куче от депресията. Именно затова е най-добре да се доверите на специалист, който ще прецени индивидуалния случай при вашия любимец и ще назначи най-доброто лечение в случая.

Като цяло депресията при кучетата може да бъде както хронична, така и остра. На първо място трябва да се обърнете към специалните клиники за лечение на животни, където да прегледат кучето, като понякога депресията може да е симптом на някакво заболяване на вътрешните органи или физическо нараняване, което изисква своевременна намеса от медицинско лице.

Важно е също така да предпазите през това време кучето ви от всякакви стресиращи промени, като смяната на мястото на живеене. Също така е важно именно стопанина сега да е постоянно с питомеца си, за да му помогне да се оправи и той да усеща неговата обич и подкрепа.

Старайте се да отделяте максимално много време на четириногия ви другар, за да не се чувства захвърлен на произвола на съдбата. Можете да купите нови кучешки играчки, с които да се опитате да приповдигнете настроението му.

Не забравяйте и за редовните разходки, тъй като свежият въздух винаги помага, включително и при депресия. Можете да се разходите сами с кучето ви в парка или пък в гората, прекарвайки повече време с вашия верен приятел. В никакъв случай не викайте на животното и се старайте да го подкрепяте, защото то усеща това и така му помагате много.

Ако състоянието е много тежко, тогава ветеринарят може да ви предпише различни успокоителни препарати, които ще помогнат на кучето да се справи с депресията максимално бързо. Имайте предвид, че ако състоянието е преминало в клиническа форма, тогава може да се наложат дори месеци лечение, така че бъдете търпеливи и подкрепяйте винаги вашия верен другар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати