miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при куче Чау Чау

Заболявания при куче Чау Чау

Заболявания при куче Чау Чау
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Всеки стопанин, който е решил да си вземете домашен любимец носи отговорност за питомеца си и трябва да се грижи добре за новия си четириног приятел. Ако сте се спрели на куче Чау Чау, тогава със сигурност няма да съжалявате, защото това са много мили и умни животни, които са прекрасен избор, ако сте семейни и имате деца. Важно е обаче също така да сте запознати не само с особеностите на характера на породата, но и към кой болести е предразположена тя.

Тази порода кучета е доста древна и води началото си от Северен Китай. Тези кучета са доста предани и любвеобилни животни, които също така са и предразположени към определи здравословни проблеми. На пръв поглед може да ви се стори, че те са доста издръжливи и силни, като донякъде това е истина.

Съществуват обаче някои заболявания, характерни за Чау Чау, като в това число можем да причислим кожните болести и ендокринната патология. Не рядко стопаните на породата се обръщат към ветеринарна клиника, тъй като питомеца им има някакви проблеми с костите.

Атопичен дерматит

Проявява се като възпаление на кожата, придружено от сърбеж, който е един от основните симптоми на заболяването. Около 10-15% от кучетата от различните породи страдат от атопичен дерматит. Причинява се от различни алергени - прах, гъбични спори, цветен прашец и други. Последиците от това заболяване за Чау Чау могат да бъдат различни, като например отит на средното ухо.

Дисплазия на тазобедрената става

Куче Чау Чау

Болестта може да има както наследствен характер, така и да е в резултат на дефекти в развитието. Именно затова е препоръчително да не водите малките кученца по стълбите, тъй като в този случай е много лесно да се получи дисплазия.

Миопатия

Тази болест при Чау Чау има наследствен характер и е свързана с мускулни проблеми, които са често срещани при породата Чау Чау. Проявява се като мускулна слабост, атрофия, проблеми със свиването на мускулните влакна. В резултат на това кучето започва да се движи по-трудно, като състоянието се обостря в студа. Обикновено се засягат мускулите на врата и предните крайници. Ако забележите проблеми с движението на питомеца си, не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Обръщане на клепачите

Получава се, когато клепачите са обърнати навътре и миглите докосват повърхността на окото, причинявайки дразнене, болка и дискомфорт. Може да има както по-лека, така и по-тежка форма, като единственото лечение на заболяването е хирургично. По-този начин може да се направи корекция на клепача, за да не дразни кучето и да не му причинява дискомфорт, както и да се избегне рискът от възпаление на очите на кучето.

Изключително важно е да се грижите добре за вашето куче Чау Чау, тъй като това е един от най-важните фактори. Влияние оказва също така храненето на кучето, както и наследствеността на животното. Именно затова е от изключително важно значение да водите любимеца си на редовни прегледи при ветеринар, който да следи състоянието на домашния ви любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати