miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи за дългокосместо чихуахуа

Важни грижи за дългокосместо чихуахуа

Важни грижи за дългокосместо чихуахуа
Снимка: HG-Fotografie/pixabay.com

Дългокосместите чихуахуа са много сладки, мили и нежни животинки. Имат много силен и гръмогласен глас, а на ръст достигат не повече от 20 сантиметра и живеят около 20 години. Въпреки спокойният им нрав, към непознатите се отнасят доста подозрително и не обичат шумните деца.

Важни грижи за дългокосместо чихуахуа

Предаността на породата на моменти граничи с безумие и ревност към стопанина си. Ако обаче се намират в позната за тях среда, тогава стават много енергични и весели. Истинско удоволствие е да си играете с тях, тъй като са много забавни кучета. Чувстват се прекрасно дори в малките апартаменти, така че няма да имате проблем с отглеждането на чихуахуа, ако не живеете в голям дом. Поради силната им преданост, малките и храбри дългокосмести чихуахуа, могат понякога да провокират агресията на по-големите кучета, което може да доведе до травми на кученцето.

Няма да ви е никак сложно да се грижите за дългокосмести чихуахуа, имайки предвид малките им размери. Единствената сложност е това, че тези питомци имат нуждата от повече внимание от стопаните си, тъй като за тях е много важна тази връзка.

Съвети при отглеждане на дългокосместо чихуахуа

Чихуахуа с дълга козина

1. Купете масажна четка, за да може ефективно да решите дългокосместото си куче. Трябва да правите това веднъж на 4-5 дни.

2. Регулярно проверявайте ушите на своя питомец. При необходимост ги почистете с памучни тампони, използвайки специални средства.

3. Следете състоянието на ноктите на кучето, проверявайки ги веднъж в месеца. Ако са пораснали силно, тогава използвайте нокторезачка за животни, за да ги срежите.

4. Следете зъбите на кучето, както и очите му. Ако има лек секрет, който е нормален, тогава просто ги почистете с влажен тампон. В случай че секрета се увеличи, тогава заведете кучето ви на лекар, за да бъде прегледано от ветеринар.

5. Къпете дългокосместите чихуахуа веднъж на 1-2 седмици. като за целта използвайте специални шампоани и балсами за животни. След водните процедури е важно веднага да подсушите любимеца ви с кърпа и сешоар. Имайте предвид че не бива да попада вода в ушите на кучето. През зимните месеци можете да къпете кучето и веднъж на месеца.

6. Дългокосместите чихуахуа са чувствителни към температурни промени. Ето защо през есента и зимата кучето трябва да е топло облечено с кучешки дрехи.

7. Трябва да разхождате домашния си любимец поне два пъти на ден, тъй като кучето трябва редовно да тича и да е физически активно.

Дългокосместите чихуахуа също се разболяват като другите кучета. Предразположени са към малко болести, тъй като въпреки малкия си размер, породата има доста силен имунитет. Основните патологии, от които страдат са:

Дългокосместо чихуахуа

- наранявания на коленните стави;

- изкълчване на челюстта;

- проблеми с очите;

- ревматизъм;

- нарушение на работата със сърцето;

- заболяване на венците, зъбен камък.

Важно е също така да храните чихуахуато си добре, като можете да избирате между готови купешки храни или домашните. В първия случай няма да се налага да им давате витаминни комплекси, тъй като всички необходими витамини и минерали вече се съдържат в храната, докато при домашната няма как да знаете, какво липсва в храненето на животното. Ето защо в този случай е важно да заведете кучето си на ветеринар, за да можете специалиста да му изпише комплекс според нуждите на животното.

Дългокосите чихуахуа имат една основа цел в живота, а именно да бъдат спътник и верен приятел на стопанина си. В замяна домашните любимци изискват не по-малко любов от него. И не забравяйте, че вие сте отговорни за любимците си, затова е важно да се грижите много добре за тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати