Норички териер

Норички териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Една порода енергично ловно куче напоследък добива все по-голяма популярност. И това не се дължи на факта, че хората са се насочили масово към лова, а защото въпросната порода са малки, симпатични, позитивни и активни кучета, които са отличен спътник на човека и желан домашен любимец.

Става въпрос за норичкия териер - куче, което съчетава по уникален начин успешни ловни качества с послушанието на добър домашен любимец.

Откъде е дошло това сладко кученце е лесно да се разбере, името му го издава. Но какво още може да се научи за него?

История на породата норички териер

Експертите смятат, че породата се е появила не по-късно от ХІХ век в Норич, Източна Англия. Тогава тези малки кученца действали като работна ръка, използвали ги за лов на гризачи по двора и в конюшните, но били и компаньони на своите стопани.

Малко се знае за това кои породи са участвали в създаването на това сладко създание. Смята се, че са потомци на ирландските териери и на един изчезнал вид - тръмпингтън териер.

В миналото са наричали кучето Джоунс териер и Кентъб териер.

През 1932 година Английският киноложки клуб признава породата, като поставя някои изисквания към представителите. Имало е два вида от това куче, породило дебати кой вид е по-добър за шоу кариера. Едното е с клепнали уши, другото с изправени.

Оттогава развъдчиците се стремят да им придадат повече различия и в резултат на усърдната им работа сега съществуват две отделни породи - норички териер и норфолкски териер, които се различават само по ушите си.

Как изглежда норичкият териер?

Сред всички работещи кучета, това е най-малкото. То тежи максимум 5, 2 килограма, а височината му не надхвърля 26 сантиметра. Може да има увреждания по кожата и ушите при лов.

Главата на норичкия териер изглежда голяма спрямо тялото заради обилното окосмяване. Подобно на останалите териери и този има широка черепна кутия и плоско чело.

Устните му са тънки и стегнати към челюстта. Зъбите са големи и образуват захапка тип ножица.

Носът на кучето е малък и много чувствителен, носната гъба е черна.

Очите на кучето са овални, дълбоко разположени, а ирисът им е кафяв. Погледът му е любопитен и позитивен.

Какво трябва да знаем за норичкия териер

Ушите на норичкия териер са триъгълни, средни. По време на работа са неспокойни и се движат напред, а когато си почива са леко прибрани.

Тялото му е силно, правоъгълно, с недълъг, но силен врат, не е добре изразен. Гръдния кош не е широк, ребрата му са еластични и изтеглени назад. Гръдната кост се спуска до лакътя- Рамене са добре развити, а гърбът му е прав, крупата е с фаска.

Краката му са къси, прави, малко пълнички, бедрата му са умерено силни. Предните са по-мускулести от задните. Има големи кучешки лапи със силни нокти, то може да копае доста добре.

Опашката на кучето се носи на нивото на задната линия или по-високо. Може да се остави в естествена дължина или да се подреже. В първия случай има лек завой.

Норичкият териер е покрит с дебел, твърд косъм и обилен подкосъм. На главата, муцуната и ушите козината му е гладка и на допир е копринена. На врата си има грива, която наподобява яка и се състои от дълга козина. Брадичката му е малка, но веждите му са дебели и се забелязват.

В цветово отношение съществува разнообразие - единен червеникав цвят, вариращ от светло до тъмно червен.

Друга възможност е комбинацията от червено и черно по равно в цвета на норичкия териер.

Трети вариант е черен и тен - основният цвят е черен с червеникаво - кафяви петна по краката, муцунката и гръдната кост.

Характер и поведение на норички териер

Норичкият териер е активно, целенасочено, издръжливо и сравнително умно куче. Чудесен помощник на ловеца и забавен и позитивно настроен приятел на цялото семейство, привързан към собствениците си и с добродушен характер, така може да се опише норичкият териер.

Тъй като кученцето е много игриво, ще бъде добър приятел на семейство с деца. То е позитивно и добро създание и може да съжителства успешно с други домашни любимци, но трябва да се внимава за тези от рода на гризачите, защото могат да бъдат сбъркани с плячката му.

Стопаните на такова куче трябва да са наясно, че то е шумно, активно и обръща дома наопаки. Често гризе всичко, което му хареса.

Когато се извежда навън, трябва да бъде на каишка, защото има силни ловни инстинкти и може да подгони друго животно като куче котка, заек, кокошки, патици, пуйки, гълъби.

Тъй като винаги е нащрек, норичкият териер може да бъде използван за пазач. Само че територията му ще пострада силно, тъй като обича да копае, а по време на лов разравя дупките на гризачите. Могат обаче да разкопаят цялата градина в къщата, без да се съобразят с желанието на стопаните.

Обучение и възпитание на норички териер

Грижи за норичкия териер

Норичките териери изразяват радостта си много бурно, те скачат по стопанина, когато се прибира и това е въпрос, който винаги подлежи на обсъждане при възпитанието на кучето.

Ако обучението на норичкия териер се прави под форма на игра, резултатите ще бъдат видими и бързи.Насърчаването с похвали и храна е добра идея.

Продължителността на урока е добре да бъде около час и да се удължи само ако кучето е готово за това. Най-добре уроците да бъдат веднъж на 2 дни. Добре възпитаното куче е спокойно, не лае по хора и автомобили, не е агресивно.

Грижи за норички териер

Макар че е с дебела козина, грижата за норичкия териер не е проблемна, ако се вземат предвид някои особености. Нужно е често разресване, но къпането не е нужно да се прави често, защото козината на норичкия териер не се цапа много.

Необходимо е обаче редовно подстригване, за да се махне мъртвата козина, освен това подстригването стимулира останалата част към растеж.

Очите, зъбите и лапите е добре да се преглеждат след лов, а обезпаразитяването и ваксинациите на кучето да не се пропускат.

Всички териери, включително норичкият териер се нуждаят от интензивно натоварване. Нужни са разходки, тичане и игри, защото иначе обръщат къщата наопаки.

Заболявания при норички териер

Тази порода се счита за силна и трайна. Норичкият териер живее от 12 до 16 години. Има обаче някои генетични заболявания: като епилепсията, трахеалният колапс и хиперплазията на мекото небце.

Слабо място им е гърбът и са възможни гръбначни патологии, затова не бива да се прехранват.

Страдат и от катаракта, както и от патологии на дихателната система.

Хранене и развъждане на норички териер

Възможни са два типа хранене на норичкия териер - с домашна или фабрично произведена храна.

Естественото хранене на кучето трябва да бъде балансирано и да включва здравословни храни - постно месо, варени вътрешности, зеленчуци, ориз, каши от елда, мляко, пресни зеленчуци. Трябва да се добави и витаминен и минерален комплекс.

Храненето с готова храна е по-лесно, тъй като тя е снабдена с всичко необходимо за здравето на кучето, стига да бъде висококачествена.

Развъждането на тези кученца е по-трудно, защото имат някои особености. Малките се раждат с твърде едра глава и това често създава проблеми за майката. В много случаи се налага цезарово сечение и това трябва да се знае от всеки собственик на женско куче, който има намерение да позволи развъждане.

Факти за норичкия териер

Породата е много приятна за домашен любимец, но това весело и общително куче не може да живее на двора, то иска да споделя живота в семейството. Самотата и липсата на внимание когато е навън ще се отразят лошо на здравето на кучето. Много добре се вписва в семейството, но е куче, лишено от изтънченост, както са повечето декоративни породи. Това е част от чара му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати