miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Стресът при кучето - причини и признаци

Стресът при кучето - причини и признаци

Стресът при кучето - причини и признаци
Снимка: pixabay.com

Домашните любимци понякога могат да са твърде чувствителни към влиянието на околната среда. Твърде силен звук, миризма, нежелано присъствие на друго животно или продължително отсъствие на собственика - всичко това може да стане причината за стрес у кучето. Продължителното излагане на стресови фактори може да провокира развитието на сериозни заболявания при домашните любимци.

Стресът при кучето

Ветеринарите твърдят, че четириногите ни приятели реагират на стресови ситуации с така наречените „помирителни сигнали“, които позволяват възникналото в тялото напрежение да се реализира или чрез агресия и тревожност, или чрез пълна апатия към всичко, което се случва наоколо. Стресовото разстройство може да възникне при животно поради много различни фактори. Едни от основните причини за стрес при кучето:

- малките породи са особено податливи на стрес;

- силни звуци: гръмотевици, фойерверки, пиратки;

- непознати хора или животни;

- медицински манипулации;

- кучето скучае или дългото отсъствие на стопанина;

- резки промени в навиците на любимеца.

Едни от най-честите признаци на стреса при кучето са:

Стресирано куче
Снимка: pixabay.com

- липса на сън;

- обилно слюноотделяне;

- желание да се скрие на уединено място;

- загуба на апетит, като кучето не яде дори любими кучешки лакомства.

В допълнение към горните симптомите на стреса, могат да възникнат и други по-рядко срещани промени в поведението на питомеца ви, като:

- дерматологични проблеми: зачервяване, пърхот на кожата и други;

- тежкото и учестено дишане;

- кучето може да започне изведнъж да гризе различни предмети;

- кучето трепери;

- подуване на корема на кучето;

- общо намаляване на имунитета.

В зависимост от естеството на факторите, причиняващи стрес, могат да се разграничат две основни форми:

- психически (емоционален);

- физически.

Кучешки стрес

И ако емоционалния стрес на кучето се дължи на някакви промени в навиците на любимеца или дори дългото отсъствие на стопанина, то физическият стрес при домашните любимци често се появява при наличие на силен болков синдром. За разлика от хората, кучетата не се притесняват от емоционалните аспекти на собственото им заболяване, като предстояща инвалидност, малоценност, нарушаване на социалния статус и други.

Това обаче не значи, че трябва да пренебрегвате това и да не предприемате нищо. Без значение, каква е причината за стреса при кучето, това може да има сериозни негативни последици за здравето на кучето. На първо място, той значително понижава имунитета, като така кучето е много по-податливо на инфекциозни заболявания и рискът от развитие на тумори също се увеличава.

Освен това при постоянно напрежение на нервната система кучето развива неврози и проблеми с поведението, като също така се увеличава значително риска от сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания.

Както разбрахте, причините за стреса могат да са доста различни. Във всеки един случай не бива да игнорирате тези фактори, а да се опитате да разберете и да анализирате каква може да е причината за стреса при кучето ви.

Имайки предвид, че това не е болестно състояние, съответно в повечето случаи не се налага лечение. Достатъчно е просто да се разбере стресовия фактор и да се премахне. Добре би било обаче да покажете животното на ветеринар, тъй като част от симптомите на стреса при кучето могат да се дължат на патологични промени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати