Болести при пуделите

Болести при пуделите
Снимка: pixabay.com

Ако сте решили да си вземете домашен любимец и сте се спрели на пудел, тогава е добре да сте запознати не само с храненето на кучето и грижите, които да полагате за него, но и с най-честите заболявания при пуделите. Имайте предвид и че профилактичните прегледи при ветеринаря са от изключително важно значение. Така всяка една от посочените патологии ще може да бъде открита на ранните етапи, когато прогнозата има значително по-благоприятни перспективи за лечение на болен пудел.

Болести при пуделите

1. При атрофия на ретината първите признаци могат да бъдат забелязани именно, ако кучето се ориентира лошо през нощта. При тази патология се нарушава първо именно вечерното зрение, като с времето това води до влошаването и на дневното. Вследствие на това заболяване при пуделите може да се развие и кучешка катаракта. Състоянието може да се появи на всяка възраст и практически не може да бъде предотвратено. Прогресивната атрофия на ретината води до пълна слепота.

2. При тази порода е често срещана тазобедрена дисплазия при кучетата, като това може да доведе до нарушения на междупрешленните дискове. При такова заболяване пуделът не може да се движи дълго време и се уморява бързо. Леката до умерена дисплазия при тази порода е външно почти невидима, поради структурата на кучето. Големите пудели често могат да страдат от дислокация (изкълчване), като така животното не може да стъпва на възпалена лапа. Дислокацията може да бъде елиминирана чрез операция, но не винаги е възможно да се излекува напълно.

3. Пуделите са податливи на сърдечно-съдови заболявания и хипотиреоидизъм. За предотвратяване на сърдечни патологии е важно да не допускате силните физически натоварвания на кучето ви, както и да не го подлагате на стресови ситуации.

Мини Пудел
Снимка: pixabay.com

4. Когато производството на хормоните на щитовидната жлеза е нарушено, тогава възниква заболяването наречено хипотиреоидизъм. При него животното често страда от излишно тегло, чести пристъпи на глад, нарушение на структурата на кожата и козината, промени в телесната температура.

5. Мини пуделите често имат тенденцията да страдат от стесняване на носните проходи. Първите признаци на заболяването са задух и хъркане, като в този случай се налага оперативно лечение.

6. По-малките представители на пуделите често могат да страдат от проблеми със зъбите, като именно затова е важно да водите кучето си на редовни профилактични прегледи.

7. Към наследствените заболявания при пудела можем да отнесем и епилепсията. Припадъците могат да се появят след двегодишна възраст, като заболяването се провокира допълнително от стресовите ситуации.

8. Също така някои пудели са склонни към кучешки алергии. Към характерните прояви на състоянието може да отнесем обрива по кожата под формата на така наречената копривна треска (уртикария).

9. Пуделите са предразположени и към кучешки ушни инфекции, като затова е необходимо постоянно да се следи кучето. Също така е важно да чистите ушите на пудела ви от натрупването на сяра в ушните коридори. Имайте предвид, че по време на къпане на пудела водата не бива да попада в ушите на кучето, тъй като това може да е предпоставка за възникването на ушна инфекция.

От какво боледуват пуделите

10. Не забравяйте да храните любимеца си балансирано и здравословно, тъй като само така ще може да се избегне състоянието наречено хиповитаминоза (недостига на витамини). Освен това тези кучета не бива да преяждат, тъй като са предразположени към патологиите на сърдечно-съдовата система.

Пуделите са изключително мили и сладки домашни любимци, които ще ви станат верни приятели. Това са лесни за дресиране кучета, но и се разбират идеално с малките деца. Както и всички породи кучета, така и те имат някои предразположености по отношение за заболяванията. Именно поради тази причина е важно да посещавате редовно ветеринаря ви, както и ако забележите нещо странно в поведението на пудела.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати