Инверсия на клепачите на кучето

Инверсия на клепачите на кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

За съжаление, патологиите на очите се срещат доста често при кучета, като причините за това могат да са различни фактори. Въпреки че те се срещат по-често при ловните породи кучета като басет, дакел и блъдхаунд, това не значи че домашните кучета също не са застрашени от офталмологичните патологии. Едно от доста разпространените състояние е така наречената инверсия на клепачите при кучетата.

Причини за инверсия на кучешките клепачи

- генетична предразположеност;

- особеност на строежа на черепа;

- разположение на очните ябълки;

- еластичност и дължината на клепачите;

- травми на очите.

Заболяването при кучетата може да възникне и след тежко прекаран или нелекуван кучешки конюнктивит.

Симптоми при инверсия на клепачите на кучето

- често мигане;

- безпокойство;

- повишено сълзене;

- гной;

- тъмни линии под очите;

- присвиване.

Болно куче

Тази форма на заболяването е типична за пинчерите, немския дог и някои овчарски кучета. Другите породи много рядко страдат от тази патология, като тя се развива или в резултат на дегенерацията на хрущялната част на клепача, или като усложнение на фоликуларната форма на конюнктивита. При този вид заболяване настъпва деформация на клепача, както и характерния синдром на червените очи. В някои случай се появява и спазъм на клепача или тик, който винаги отминава, когато се назначи правилно лечение на клепачите на кучето.

Диагностика и лечение на инверсията на клепачите на кучето

Извършва се чрез изследване на кучето, като за да се намалят неприятните болкови усещания по време на прегледа, се поставят капки с упойка на кучето. За да идентифицират язвите или ерозиите на роговицата, възникнали в хода на заболяването, ветеринарните лекари могат да използват флуоресцентни разтвори.

С тях увредените участъци на роговицата започват да светят под действието на ултравиолетовата светлина. Най-често се използва медикаментозна терапия, което е актуално основно при леките форми на заболяванията. Ветеринарят предписва на животното антисептични капки, които облекчават възпалението и убиват патогенната микрофлора.

Могат да се предпишат също така различни мехлеми и антисептични гелове, за да се облекчи състоянието на кучето. Също така ветеринарят може да назначи противовъзпалителни лекарства. Въпреки това при повечето случаи на инверсия на клепачите се налага оперативно лечение, като по този начин ще може да се санират огнищата на инфекцията и ще се избегнат възможните усложнения. За съжаление, в особено тежки случаи може да се наложи премахване на окото на кучето.

Грижете се за здравето на кучето си, тъй като ранната диагностика и навременно лечение е най-прекият път към благоприятния изход и бързото възстановяване на кучето ви. Именно затова в случай че забележите някакви симптоми на преобръщане на клепача при кучетата, които ви притесняват, веднага заведете любимеца си на ветеринар.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати