miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Конюнктивит при кучето - причини и симптоми

Конюнктивит при кучето - причини и симптоми

Конюнктивит при кучето
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Страдали ли сте някога от конюнктивит? А знаете ли, че това заболяване се среща и при животните?

Конюнктивитът при кучетата не е фатално заболяване, но е много неприятно, което може да доведе до значителен дискомфорт за домашните любимци. Възпалените очи болят, сърбят, наблюдава се воднист секрет и това, разбира се, пречи на животното да вижда добре, да спи спокойно, да играе.

Нека се опитаме да разберем причините за конюнктивит при кучетата, а също така да как можем да помогнем на кучето ни да преодолее това коварното заболяване на очите и да се възстанови по-бързо.

Конюнктивитът е възпаление на съединителната мембрана (така наречената конюнктива), която покрива външната страна на окото на животното. Заболяването може да бъде както първично (например, когато окото се възпали, след като пясък попадне в него), така и вторично (например, ако конюнктивитът е следствие от инфекция с кучешката чума).

В този случай се разграничават остър и хроничен конюнктивит, а именно в зависимост от симптомите на кучешкия конюнктивит и продължителността му.

Видове конюнктивит при кучетата

- катарален - той е най-лекият вид, а неговите симптоми на този кучешки конюнктивит са зачервяване на лигавиците на окото, отделяне на прозрачна течност, подуване на клепачите;

Симптоми на кучешки конюнктивит

- гноен - неговите симптоми са отделяне на жълт (или зеленикав) ексудат от очите, неприятна миризма, повишена температура на кучето, отказ да яде, силен сърбеж, безпокойство;

- фоликуларен - получава се, когато възпалението е обхванало не само конюнктивата, но и лимфните фоликули. Неговите симптоми са постоянно изтичаща от окото бистра или мътна жълта течност, червени фоликули на клепача, подуване на клепачите, проблеми с мигането, общ дискомфорт на животното, страх от ярка светлина.

Причини за конюнктивита при кучетата

Има много причини, поради които кучето може да развие възпаление на конюнктивата. Най-често заболяване се появява, ако:

- животното има увреждане на очите (изгаряне, драскотини по роговицата и други);

- попадане на чужди тела в окото (камъни, прах и други);

- алергия на кучето (т. нар. алергичен конюнктивит);

- кучето има проблеми със здравето на очите (увеит, блефарит, кератит);

- нивото на имунитет на животното е под средното.

Причини за конюнктивит при кчуето

Диагностиката на заболяването е лесна, имайки предвид типичната клинична картина. Както и сами се досещате, заболяването не бива да се лекува самостоятелно, както и всяко едно заболяване при кучетата.

Важно е да посетите ветеринарна клиника, където да прегледат животното и да преценят, какво лечение е най-подходящото в случая. И не чакайте никога конюнктивитът да се усложни, а още при появата на първите симптоми на заведението животното на ветеринар. Понякога очните заболявания при кучетата могат да са много сериозни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest