Саркома при кучето - какво трябва да знаем

Саркома при кучето - какво трябва да знаем

Не само хората, но и животните могат да страдат от различни много опасни заболявания, като например саркома. Подобна диагноза е доста сложно да се приеме от стопанина, който обича искрено питомеца си. Важно е обаче да запомните, че това не е смъртна присъда и почти всяко едно злокачествено образувание може да има благоприятна прогноза, ако бъде открито навреме в ранен стадий на развитие.

Саркома при кучето - какво трябва да знаем

Злокачествените новообразувания са много коварни, тъй като не винаги в началните си етапи на развитие могат да се забележат някакви очевадни симптоми. Могат да бъдат с различна локализация, започвайки от костния мозък и стигайки до кожата. Именно затова е добре да сте запознати с всички ранни симптоми на саркомата при кучетата, за да можете редовно дори и сами да преглеждате кучето си, като при необходимост да посетите ветеринар за консултация. Особено актуално е за собствениците на животните над 10 години, тъй като те са по-предразположени към саркома.

Класификация на саркомата при кучето:

- лимфосарком (лимфом);

- остеосарком;

- хемангиосаркома;

- саркоми на меките тъкани;

- венерическа саркома при кучета.

Симптоматика на саркома при кучето:

Болно куче
Снимка: pixabay.com

- летаргия;

- намален апетит при кучето;

- слабост, апатия, нежелание за игра и общуване със стопанина;

- лош дъх при кучето;

- затруднено уриниране и дефекация;

- конвулсии, гърчове;

- уголемен корем;

- диария при кучето;

- коремна болка;

- повръщане при кучето;

- проблеми с дишането;

- внезапна агресия;

- вътрешно кървене;

- бледи лигавици;

- задух;

- слабост.

Разбира се, че не е задължително кучето ви да има всички тези симптоми на саркома. Дори ако забележите само някои от тях, то това значи, че незабавно трябва да заведете питомеца си на преглед във ветеринарна клиника. Важно е да запомните, че саркомите са доста агресивен вид рак, като и най-малкото забавяне с лечението им може да има фатални последици за кучето. Имайки предвид разнообразната им локализация, то съответно и диагностиката е доста индивидуална. От не по-малко значение е външната клинична картина, анамнезата и прегледа на ветеринаря. Едни от най-честите изследвания, за да може да се направи подробна диагностика на състоянието на животното са:

Саркома при кучето се диагностицира от ветеринар

- кръвен тест;

- анализ на урината;

- рентген;

- ултразвук;

- тъканна биопсия;

- хистология (идентифициране на вида на тумора и от кои тъкани произхожда);

- компютърна томография (КТ);

- ядрено-магнитен резонанс (ЯМР);

- ендоскопия.

Онкологичните заболявания не са прерогатива само на човека, като от тях страдат и животните. Задачата на стопанина е да се грижи отлично за здравето на кучето, както и да изключва по възможност всички провокиращи фактори, които зависят от него. В случай че забележите подозрителни симптоми, заведете незабавно вашия домашен любимец на ветеринар и следвайте стриктно всички предписания на лекаря.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати