Хранене на новородено кученце

хранене на малко кученце

Здравословно хранене на кучето е много важна част от грижите за домашните любимци. Така вие им помагате да се развиват правилно, получавайки всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали. Важно е обаче да правите разлика между храненето на възрастно куче и храненето на новородените, тъй като хранителните им нужди са различни. И ако при големите е достатъчно да им купите качествена суха или мокра храна, която да задоволи всичките им дневни нужди, то при малките е важно да сте наясно с някои правила и да сте особено внимателни, с какво ги храните като цяло.

Хранене на новородено кученце - какво трябва да знаем?

Най-пълноценната храна за кученцата е майчиното мляко, като е установено че в 100 грама от него се съдържат:

- 8 грама белтъчини;

- 10 грама мазнини;

- 3.6 грама захари;

- 03 грама калций;

- 0.25 грама фосфор;

- 115 кcal енергия.

Ако скоро ще посрещате ново попълнение в семейството си, тогава е добре да сте запознати и с алтернативните начини на хранене на новородените кученца, тъй като е възможно дори и просто майката да почине при раждането. Вие от своя страна сте отговорни за малките пухкави топчици, които ще се нуждаят от вашата защита и закрила.

малки кученца

Освен майчината кърма, може да се ползва и изкуствено хранене, като днес на пазара ще намерите различни варианти на адаптирани млека за домашните любимци, както и биберони, с които по-лесно ще можете да ги храните. След хранене е важно да разтриете леко коремчетата на новородените кученца, като по този начин се стимулира дефекирането и уринирането.

След като сте се справили успешно с първата задача, трябва да се заемете и със захранването им с друга храна. Най-подходящото време за това е около 40-я ден, като все пак това е доста относително за всяко едно кученце. Ако то е било хранено с майчино мляко, тогава с него питомеца ви ще е получавал всички необходими за него хранително вещества, витамини, минерали, но и имуноглобулини.

След като започнете със захранването е много важно да купувате специална храна за малките кученца, която е много по-наситена с така важните в периода им на активно развитие витамини, минерали и белтъци. Именно от грижите ви сега и правилното хранене до голяма степен зависи бъдещото здраве на кучето.

След 40-я ден то започна постепенно да се приучава към другата храна, като е именно сега трябва да решите дали ще го храните с домашна, суха или мокра храна. Дневната норма или така наречения порцион е около 3-5 хранения на ден, което е напълно достатъчно.

И не забравяйте, че е важно в началото да посещавате редовно ветеринар, който да следи развитието на кученцето, както и да се правят необходимите ваксинации. Здравословното хранене на новороденото кученце е от фундаментно значение за неговото бъдещо здраве.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати