Колко често трябва да водим кучето на ветеринар

куче на ветеринар
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Честотата на посещенията на кучето при ветеринарен лекар зависи в голяма степен от възрастта и физическото състояние на любимеца ви. Заедно с това са важни и профилактичните прегледи, тъй като така може да се открие патология в начален стадий, когато е много по-податлива на лечение, като например рак при кучето.

Колко често трябва да водим кучето на ветеринар? Вижте повече в следващите редове:

1. До една година

В този период прегледите на любимеца ви трябва да са по-чести, за да се следи развитието на животното и да могат да се извършват различни изследвания и корекции на състоянието, ако се налагат такива. Също така по това време кучетата преминават през основния цикъл на ваксинациите. Добрият специалист ще ви направи индивидуален график на посещенията, имайки предвид особености на породата и на кучето ви като цяло.

2. От 1 до 7 години

В това време прегледите намаляват и трябва да водите кучето си на профилактични прегледи при ветеринар веднъж на годината. Разбира се, че ако забележите някакви симптоми, които ви тревожат, тогава не бива да чакате и е необходимо веднага да покажете животното на медицинско лице. По време на самите прегледи доктора ще оцени състоянието на сърцето, белите дробове и на другите важни органи.

Може да се направят допълнителни изследвания, за да се разбере дали кучето ви приема достатъчно хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи. Заедно с това дорбият специалист ще прегледа очите, ушите, носа и устата, както и няма да пропусне да ви разпита за общото състояние на животното.

3. 8 години или повече

колко често да водим кучето на ветеринар

В този случай прегледите са по-чести, имайки предвид това че вече говорим за възрастно куче, което е много по-предразположено на различните заболявания. Именно затова се налагат по-честите прегледи, за да се следи състоянието на животното. Профилактичните прегледи се извършват веднъж на половин година, като може да се направи изследване на урината, кръвта, фекалиите, ултразвук, рентген или просто да се измери кръвното на кучето ви.

Кога трябва да посетите незабавно ветеринар?

Ако питомецът ви е в отлично състояние, тогава посещенията трябва да се извършват спрямо горните препоръки. Съществуват обаче редица спешни случаи, когато незабавно трябва да потърсите необходимата спешна помощ от ветеринар.

- кучето е ударено от кола;

- падане от високо;

- безсъзнание;

- тежки проблеми с дишането;

- температура при кучето;

- повръщане, диария или запек;

- конвулсии;

- отравяне на кучето;

- поглъщане на чуждо тяло;

- изпитва болка: трепери, не дава да го докоснете, свива се;

- внезапна дезориентация;

- гърчове при кучето.

И не забравяйте че вие най-добре познавате кучето си и може да забележите най-малките промени в състоянието или самочувствието им. Ако нещо ви притеснява и виждате, че питомеца ви не се чувства добре, тогава неабавно заведете кучето на ветеринар, който да прегледа животното и да сте спокойни за здравето на любимеца ви.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати