Обучение и дресировка на Ирландски Воден Шпаньол

Обучение и дресировка на Ирландски Воден Шпаньол

Възпитанието на кучето е дълъг и последователен процес, в който използват различни методи. Този процес помага за социализацията на любимеца и корекция в поведението, ако са необходими такива.

По характер Ирландският Воден Шпаньол е много доброжелателно и предано куче. Тези домашни любимци са много спокойни и сдържани, дори когато са обидено за нещо, не биха се държали агресивно. Много са миролюбиви и обичат да си играят с малките деца, но понякога могат да са малко досадни, търсейки вниманието на своите стопани.

Обучение и дресировка на Ирландски Воден Шпаньол

Обучението на Ирландския Воден Шпаньол трябва да започне от първия ден на животното у дома, като първата крачка е научаването на името и някакви по-лесни кучешки команди.

Ако искате да ползвате питомеца си за ловно куче, тогава трябва да се заемете с тази част на възпитанието също веднага, за да е по-лесно. По природа те имат много добър ловен инстинкт, но все пак е важно да развиете тази тяхна способност. Важно е да запомните и някои лесни правила при дресировката на Ирландския Воден Шпаньол:

- тези кучета не обичат да им повтарят много често една команда, заради това може да спрат да я изпълняват;

- еднообразното обучение бързо им омръзва;

- ранната дресировка от малка възраст е много по-успешна и лесна;

- важно е да поощрявате кучето с някакво малко лакомство, ако изпълни правилно командата;

- никога не викайте и не бийте кучето;

- бъдете търпеливи и разнообразявайте тренировката.

Дресировката на Ирландският Воден Шпаньол включва научаването и изпълнението на различни команди. Така например кучето трябва не само да разбира къде е неговото място, но и да се научи да плува, да ходи до вас, да седне или да легне по команда.

То трябва да има добре изработени ловни навици, но и да е свикнало с носенето на кучешка каишка. Важен етап от обучението е научаването на основните хигиенни навици, като например ходенето до тоалетна. Трябва да свикне и да разбира, какво се изисква от него с командите ела, седни, донеси, търси и така нататък.

Общи препоръки при обучението и дресировката на Ирландския Воден Шпаньол

Ирландски Воден Шпаньол

Възпитателните занятия са упорит и продължителен труд - от вас се иска да сте много постоянни и да не се отказвате. Тези кучета са умни и с правилната нагласа ще успеете да ги научите на много различни команди. Важно е обаче да научите кучето не само на изпълнението на различни дресури, но и трябва да разбира кога от него се иска да престане да прави нещо.

Прекрасен метод е използването на условните и безусловните дразнители. Така например можете да въздействате на кучето с помощта на забраните или поощренията. Така, за да превърнете поощрението в условен дразнител за кучето, трябва да включите награда с някое лакомство. При честите поощрения Ирландският Воден Шпаньол ще разбере много по-лесно, какво се изисква от него.

Никога не се опитвайте насила да карате любимеца си да изпълни команда и не показвайте агресия към кучето. Подобно агресивно поведение на стопанина може да направи питомците неуверени и страхливи. За да забраните на Ирландския Воден Шпаньол да прави нещо, е достатъчно да кажете не може, като разбира се че в началото може да не разбере нейното значение, но с търпение от ваша страна нещата ще се получат.

При разходките не бива да дърпате рязко каишката, защото така ще покажете голямото си превъзходство над него, но от друга страна това няма да окаже положително влияние на вашите отношения. Основният принцип при дресировката на всички кучета, включително и при отглеждането на Ирландския Воден Шпаньол, трябва да се базира на постоянството, търпението и поощрението.

Може да го научите да сяда като съвсем леко натиснете гърба на кучето, за да седне, а след това го похвалите и му дадете малка награда. Командата вземи се учи по време на храненето на кучето.

Малките кученца могат да бъдат научени много лесно на основните команди, ако използвате метода на поощрение. Старайте се да бъдете търпеливи и не викайте. При обучението на Ирландски Воден Шпаньол може да използвате дори свирка - ще послужи като сигнал за изпълнението на научените команди.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати