miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да научим малко куче да ходи на пелена

Как да научим малко куче да ходи на пелена

Пелена за кучета
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Ако решите да си вземете куче, тогава в началото можете да имате сложности с ученето на любимеца ви на основните хигиенни навици, включително ходенето до тоалетна. В случай че сте решили да си вземете декоративна порода куче, тогава е добре да научите кучето да ходи на пелена. Някои от тях понасят лошо студа и трябва да имате някаква алтернатива къде да ходят до тоалетна, ако времето е много студено.

Как да научим малко куче да ходи на пелена?

За да научите питомците си на този навик, ще се наложи да сте търпеливи, но и да знаете някои основни правила. В никакъв случай не викайте на малкото кученце и не го стресирайте, защото така в никакъв случай няма да приучите кучето на пелена.

1. Разположение

Определете мястото, където ще се намира и не я местете, защото така само ще объркате малкото куче. Можете да сложите по една във всяка стая в началото, докато свиква, а после да оставите само 2 от тях. И не забравяйте за това, че не бива да ги махате или чистите веднъж на 2 дни, защото така кучето ще ви направи малка изненада на по-чисто място.

2. Когато малкото куче отива до тоалетната

Много е лесно да разберете кога кучетата искат до тоалетна, а именно започват да се тъпчат на едно място и да се опитват да се уединят. Вие трябва да изпреварите този момент и да сложите кучето на пелената, за да си свърши там нуждите. Добре е да слагате кучето на пелена и след хранене, като така по-бързо ще можете да приучите любимеца си на тези важни кучешки хигиенни навици.

3. Поощрение

Памперс за кучета

Винаги награждавайте първите успехи на питомеца си и му дайте някаква малка награда, за да разбере че това е правилна постъпка и там трябва да се ходи до тоалетна. Можете да го галите и да му казвате с мек глас “Браво”, поощрявайки така това и учейки го да ходи на пелената.

4. Наказание

Разбира се, че в началото може да има неприятни инциденти, но не бива да сте жестоки и да викате на малкото кученце. Питомецът ви не бива да се плаши от вас. Можете да му се скарате леко, но само ако го хванете в момента на местопрестъплението. Ако обаче сте намерили след време локвичка на пода, тогава е безсмислено да наказвате кучето, защото то дори няма да разбере какво лошо е сторило.

5. Сменяйте кучешките пелени често

Кучетата са много чистоплътни животни, като затова е много важно да сменяте пелената често, а не чакате да се замърси много. Така малките питомци могат да си изберат по-чисто местенце и там да свършат нуждите си.

6. Започнете да учите кучето веднага

Не чакайте 2-3 седмици, за да научите питомеца си да ходи на пелената. Още с появата на животното в дома ви е важно да се заемете с този обучителен процес, защото с времето това ще е по-сложно.

7. Водете го на пелената след сън

Малко куче

Може да се каже, че малките кученца са като бебета и вършат нуждите си след сън, хранене и игра. Важно е да изградите определени кучешки навици, а именно къде се спи, къде се ходи до тоалетната и така нататък. Не пренебрегвайте това, защото при възпитанието на кучето трябва да сте много постоянни и да не се отказвате при първата сложност, включително и за хигиенните.

8 Мийте таблата

Не слагайте пелената просто на пода, а на специална табла. Важно е да я поддържате чиста и да я миете периодично, защото кучетата са чистоплътни животни. Можете да правите това при сменянето на пелената за кучета, като просто я измиете под душа.

9. Бъдете търпеливи

Не бъдете строги и помнете, че това е малко кученце, което може да не разбере веднага, какво се иска от него. Не го бийте или викайте, а проявете търпение и бъдете сигурни, че с малко повече пиянство от ваша страна много скоро ще видите положителния резултата от възпитанието ви.

10. Наблюдавайте поведението на кученцето ви

Така ще можете да видите къде е мястото на местопрестъплението и да сложите пелена именно там, за да научите любимеца си по-бързо и лесно на този хигиенен навик.

Не се притеснявайте и не си мислете, че ще се наложи да похарчите много време и търпение, за да научите малкото кученце да ходи на пелена. Тези животни са умни и с малко подкрепа от ваша страна бързо ще разберат, какво се изисква от тях и къде трябва да вършат нуждите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest