miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да оставим кучето само без проблеми?

Как да оставим кучето само без проблеми?

Как да оставим кучето само
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

В този динамичен свят често ни се налага да пътуваме и да отсъстваме за дълго време. Собствениците на кучета обаче се притесняват да оставят домашния си любимец за дълго време сам. Кучета гледат на нас като на част от техния живот, но понякога се налага да ги оставяме сами за известно време.

Най-добре е да научите своя пухкав приятел, още докато е кученце, че да бъде сам вкъщи не е голяма работа, в противен случай кучето ви може да развие тревожност при раздяла. И така, как кучето да стои вкъщи само?

Колко дълго е твърде дълго? За да сте сигурни, че всичко е наред, не трябва да оставяте кучето дълго време само. А колко време може да си отделите, зависи от възрастта му:

За малки кученца – до 2 часа на ден: те не са свикнали да стоят сами, освен това ходят до тоалетна по-често и може да развият тревожност;

За кучета над 18 месеца – между 4 и 6 часа на ден: тези кучета вече са свикнали да остават сами, научили са се да спят, когато не сте си вкъщи;

За възрастни кучета – между 2 и 6 часа: зависи от това дали кучето ви има здравословни проблеми, защото може да му се налага да ходи до тоалетна повече.

Какво може да стане, ако кучето е само?

Ако оставите своя домашен любимец сам вкъщи, има опасност да се случи ето това:

- кучето гризе мебелите и дрехите ви;

- кучето се изхожда вкъщи;

- кучето хапе;

- кучето вие;

Как да оставим кучето само?

Кучетата могат да стоят спокойно у дома

Трябва да научите кучето от рано как да остава само. Започнете още от първия ден. Най-важното нещо, което трябва да направите е да излизате и да се връщате.

Покажете на кучето, че в това да остава само няма нищо и че евентуално ще се върнете.

Обучение на кучето да остава само

Стъпка 1: Сложете обувките си и отидете към врата. Ако забележите, че кучето се паникьосва, опитайте се да го пренебрегнете, така че то да свикне. Повтаряйте това поне 3 пъти всеки ден.

Стъпка 2: Веднага след като се върнете вкъщи, постарайте се да не се нахвърляте с целувки върху кучето. Така ще му покажете, че прибирането вкъщи е абсолютно нормално, не е специално събитие, което той да празнува.

Стъпка 3: След като пристигнете у дома, кажете на питомеца да отиде в своето кучешко легло. След като то изпълни заповедта ви и се успокои, може да му се порадвате.

Когато излизате, не се сбогувайте с кучето, защото то няма да иска да ви пусне. Така че най-добре излезте, без да казвате нищо.

Какво да направите, когато се приберете?

Покажете любовта си на кучето. Например, изведете го на разходка, играйте си с него, поглезете го с любима кучешка храна. Но внимавайте да не го научите да му давате лакомства веднага, след като се приберете. Кучето ви трябва да разбере, че има моменти през деня, в които то ще е само и това е нормално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати