Колко години живеят Той Пуделите и от какво боледуват?

Колко години живеят Той Пуделите и от какво боледуват?
Снимка: pixabay.com

Домашният любимец е част от семейството, той е като дете, за което се грижат всички. И всички искат той да живее дълъг и щастлив живот. Затова един от най-често задаваните въпроси е колко живее кучето ми?

Ако сте се спрели на Той Пудел, тази статия е за вас. Различните видове пудели страдат от различни кучешки заболявания.

Как размерът влияе върху продължителността на живот при кучетата?

Една от най-старите теории е, че колкото е по-голямо кучето, толкова по-малко живее.

Въпреки че статистическите данни доказват, че големината влияе на продължителността на живота, трябва да се вземат под внимание и много други фактори.

Проучване в Германия събира данните от над 56 000 кучета от 74 породи. Те правят заключението, че по-големите породи (стандартният кралски пудел) живее по-дълго от по-малките (например Той пудел). Установено е, че процесите на стареене при по-големите кучета са по-ускорени.

Колко години живеят Той Пуделите и от какво боледуват?
Снимка: pixabay.com

Това означава, че много от болестите, като рак при кучетата и сърдечно-съдови заболявания ще „застигнат” голямото куче много по-рано от малкото.

Проблемите с мускулите и ставите, както и стомашно-чревните проблеми също ще застигнат стандартния пудел по-бързо, отколкото биха засегнали Той пудела.

Продължителност на живота при Той пудела

Средната продължителност на живота при Той пудела е около 15 години (счита се за нормално между 14 и 16). Докато стандартният пудел живее около 12 години.

Все пак всичко зависи индивидуално от кучето. Някои живеят повече от 20 години, а други, за съжаление, не могат да достигнат и средната продължителност.

Причини за смърт при кучетата

Обширно проучване, проведено от университета в Джорджия, в рамките на 20 години, изследва причините за смъртта на над 74 хиляди кучета от всички породи.

Според него основните причини за смърт при Той пуделите са увреждане на нервната система (16, 1%), в резултат на травма (11, 7%) и рак (11, 4%).

Заболявания при Той пуделите

Колко години живеят Той Пуделите и от какво боледуват?
Снимка: pixabay.com

Заболяванията при Той пудел - но не са непременно фатални - са:

- Болест на Адисон (не е фатална, ако се хване рано и се назначават правилни лекарства и лечение);

- Стомашна дилатация и синдром на волвулус - (може да бъде опасно и най-често се наблюдава при стандартните пудели, но с добри методи на хранене на пудела, кучешки упражняване и улавяне в ранен етап, може да се излекува);

- Колапс на трахеята (най-често при Той пуделите, не е фатално само по себе си, но може да понижи качеството на живот на кучето).

Но животът на вашето куче може да бъде съкратен значително, ако бъде диагностицирано с кучешка епилепсия, камъни в пикочния мехур, рак, травма, тазобедрена дисплазия при кучетата и други.

Радвайте се на домашния си любимец, докато имате възможност. Осигурявайте му качествена храна, упражнения, внимание и любов, и всичко ще бъде наред.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати