miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко години живеят кучетата Бишон Фризе?

Колко години живеят кучетата Бишон Фризе?

Колко години живеят кучетата Бишон Фризе?
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Известен факт е, че колкото по-малка е една порода кучета, то толкова по-дълго живее. Миниатюрните кучета Бишон Фризе имат късмет в това отношение, тъй като те живеят много повече от големите породи кучета.

На височина не достигат повече от 30 сантиметра, като средната продължителност на живот на Бишон Фризе е около 12-15 години. Ако обаче стопаните се грижат много добре за тях, тогава те могат да доживеят дори до 19-20 години.

Факторите, които могат да окажат влияние на продължителността на живот на Бишон Фризе са:

- Правилният рацион на хранене и балансираното хранене оказват голямо влияние. Така например с възрастта броят им на хранения намалява от 5 до 2 на ден, като в менюто им задължително трябва да присъства рибата, месото, зеленчуците, кашите и млечните продукти. Разбира се, че можете да храните Бишон Фризе и със суха храна, но тя трябва да е много грамотно избрана, за да задоволява всички нужди откъм хранителни вещества на породата;

- Физическата активност оказва не по-малко влияние върху продължителността на живот на кучетата. Въпреки декоративните им размер, те не бива да лежат по цял ден на дивана. Тези кучета са много весели и жизнерадостни.

Пълни са с енергия и сили, които е важно да изразходват. Именно затова трябва да ги изкарвате поне по 2 пъти на ден сутрин и вечер, тъй като в противен случай могат да надебелеят и това да доведе до редица здравословни проблеми при кучето, които могат дори да скъсят продължителността му на живот;

Бишон Фризе

- Не бива да се подценяват и редовните профилактични прегледи при ветеринар. Следейки постоянно здравословното състояние на кучето Бишон Фризе, може много по-лесно да се открият някои заболявания на ранен етап, а това увеличава благоприятната прогноза от последващото лечение.

Бишон Фризе не са силно предразположени към генетичните заболявания, както е при някои други породи. Това значително опрощава грижите за тях, но все пак не значи, че те не могат да боледуват. Едни от най-често срещаните проблеми при тази порода са:

- Кожни заболявания, дерматити;

- Камъни в пикочния мехур, бъбреците;

- Алергични реакции;

- Захарен диабет при кучето;

- Епилепсия.

От друга страна организмът им е много чувствителен и поради този факт е важно да се отнасяте особено внимателно към редовните ваксинации. Ако след процедурата кучето ви се чувства зле, има температура, обриви и други странични ефекти, тогава е важно своевременно да се обърнете към ветеринар.

Когато са възрастни кучетата Бишон Фризе могат да започнат да страдат от редица заболявания, особено ако не сте се грижили правилно за тях. Най-често това е влошаване на слуха, зрението, проблеми с пикочо-половата система.

Друг често срещан проблем, който може значително да съкрати живота на Бишон Фризе, е затлъстяването при кучето. То влияе много лошо, тъй като засяга силно сърдечно-съдовата и костната система. Именно затова е особено важно да контролирате теглото на кучето си постоянно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати