miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко години живеят помераните?

Колко години живеят помераните?

Продължителност на живота при помераните
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Помераните са много нежни и сладки кученца, които безспорно имат множество почитатели именно поради добронамерения си характер и милия външен вид.

Някои смятат, че те приличат на малки лисици или мечета. Имат много изразителна муцунка и малки размери, а козината на померана е гъста и пухеста, което помага на кученцата да не замръзват през студените дни на годината. Могат да имат различни разцветки - оранжеви, кремави, шоколадови и други оттенъци.

Мъжките са по-едри от женските, които са грациозни. Максималният си ръст достигат към 6-8 месец, както и тогава се проявява окончателната им окраска на козината. По характер помераните са много весели и забавни любимци, които обичат вниманието и игрите. Лесно се разбират с децата и като цяло бързо се адаптират.

По колко години живеят помераните?

Този показател зависи от множество фактори, като средната продължителност на живот при помераните може да се колебае от 11 до 16 години. Смятат се за възрастни, след като се формира окончателно костната им система, което се случва към 7-8 месец. Следва периода на юношеството, а на 3-4 години навлизат в зрелия си период от живота. Именно тогава най-често се проявяват вродените патологии и болести при кучетата, които могат да съкратят продължителността на живот на померана.

Малките представители на тази порода померан се казват мини померани и на височина не достигат повече от 18 сантиметра. Тяхната продължителност на живот е много по-кратка, поради индивидуалните особености и това че като цяло декоративните породи имат по-малък жизнен цикъл.

Другата причина за това е по-слабата генетиката и недобре развитото телосложение на породата, което се отнася отчасти и за стандартните померани. Често могат да се травмират, което също може да повлияе на здравето им. Генетиката оказва пряко влияние върху продължителността на живот на померана, като поради това трябва да вземате кучето си само от развъдниците, за да сте сигурни в добрата им наследственост.

Помераните живеят до 16 години

Като цяло тази порода има доста слабо развит гръбнак и костна система, което е неблагоприятен фактор и предпоставка за честите травми, ако не се грижите за померана добре.

Съществуват множество фактори, които е важно да вземете предвид, ако сте решили да си вземете померан за домашен любимец. Един от основните проблеми е предразположеността им към различни заболявания, като това се забелязва след навършване на 4 години.

Въпреки че не можете да окажете влияние на наследствеността, стопаните могат да водят кучето си на редовни медицински прегледи. По този начин много по-лесно и рано може да се открие някоя патология, като така ще се улесни лечението и ще се увеличи шанса за благоприятна прогноза.

Част от здравословните проблеми, с които можете да се сблъскате при помераните са вследствие грешки при хранене на кучето. Важно е да подберете внимателно храната на померана, която трябва да е качествена, свежа и здравословна. Това, от своя страна, оказва пряко влияние на работата на храносмилателната система на кучето, която е предразположена към различни болести при таз порода.

Заедно с това те имат нужда от редовна физическа активност. Трябва да разхождате кучето всеки ден по 2-3 пъти, като това играе и профилактична роля от заболяванията на ставите. Дори имайки предвид малките им размери, физическата активност в апартамента е недостатъчна за тази порода.

Не по-малко значение оказва своевременното ваксиниране на кучето, като при декоративните породи са доста разпространени болестите гана и ентерит, които могат да доведат до смъртта на домашния любимец. Те са много възприемчиви към вирусите, което отново може да окаже влияние върху това колко дълго живеят помераните. Важно е да ги защитавате своевременно от кучешки паразити.

До колко години живеят помераните

В специализираните клиники се продават каишки, които ги предпазват от бълхи и кърлежи, предаващи различни заболявания на кучетата. Психиката на помераните е много лабилна, затова е важно да се стараете да избягвате стресовите ситуации. Подобни проблеми могат да са причината дори за инфаркта при помераните, което да съкрати значително продължителността на живот.

Грижете се за вашите любимци и ги обръщайте с много внимание, защото само истински щастливите кучета могат да са здрави. Старайте се да ги храните здравословно, да ги водите на редовни профилактични прегледи и да играете често с тях, тъй като тези фактори са едни от най-важните по отношение на това колко години живее померанът.

Ако и вие искате такова пухкаво куче, вижте нашите обяви и цени за померани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати