Най-често срещаните заболявания при Той Пуделите

Най-често срещаните заболявания при Той Пудел
Снимка: pixabay.com
Прибираща се каишка за кучета 6в1-15%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
42.50 лв.
Виж ››

Като собственик на Той Пудел, може да се смятате за щастливец. Вашият пухкав приятел е не само по природа много здрав, но и живее дълго – възрастта му може да достигне 18 години. Разбира се, като всички чистокръвни породи кучета, Той Пуделът има много наследствени здравословни проблеми, за които трябва да следите внимателно.

Ето ги най-често срещаните заболявания при Той Пуделите:

Кучешки тумори

Тези тумори са резултат от анормален клетъчен растеж върху кожата на кучето. Появяват се бучки върху кожата, които не изчезват от само себе си, а трябва да се отстранят хирургически.

Кожните тумори могат да бъдат злокачествени - които се разпространяват в други области на тялото - или доброкачествени.

Биопсията е единственият начин да определите какъв вид тумор има Той Пудела.

Ако бучката е доброкачествена, вашият ветеринарен лекар вероятно ще ви каже да не правите нищо.

Но ако е злокачествен, кожният тумор трябва да се лекува агресивно. Най-добре е всякакви бучки по кожата да бъдат проверени от вашия ветеринарен лекар.

Камъни в пикочния мехур

Има болести и по Той Пуделите
Снимка: pixabay.com

Подобно на хората, кучетата могат да страдат от камъни в пикочния мехур - и те могат да създадат големи неудобства на вашето куче.

Камъните в пикочния мехур се появяват, когато има висока концентрация на минерали в урината.

Инфекциите на пикочния мехур също могат да допринесат за появата на камъни в пикочния мехур.

Ако вашето куче уринира по-често от обикновено, не е в състояние да уринира или има кръв в урината му, незабавно се свържете с ветеринарен лекар.

Това са все признаци, че вашият домашен любимец може да страда от камъни в пикочния мехур или да има друг проблем с пикочните пътища.

Колапс на трахеята при кучето

Трахеята свързва горните дихателни пътища с долните и се състои от хрущяли, във формата на „с”, свързани един с друг. Тази структура позволява максимална гъвкавост при движение на главата и максимална устойчивост при натиск. Колапс на трахеята се появява, когато има промяна в структурата на хрущялните пластини.

На практика заболяването „колапс на трахеята” се наблюдава, когато хрущялните пластини са отслабени и се промени изцяло формата на трахеята. Това заболяване при Той Пуделите настъпва поради промени в налягането.

Ако забележите, че Той Пуделът издава хрипове, докато диша, кучето кашля много, веднага го заведете при лекар.

Болест на Кушинг

Той Пудел
Снимка: pixabay.com

Това много сериозно състояние възниква, когато надбъбречните жлези произвеждат твърде много кортизол. Той Пудел с тази болест ще пие повече, ще яде повече и уринира повече от обикновено. Може също да забележите, че кучето ви губи козината си. Бъдете нащрек за подут корем - това е ранен предупредителен знак за болестта на Кушинг.

Кучешка катаракта

Когато Той пуделът страда от катаракта, лещата на очната ябълка започва да се замъглява. Ако кучето ви има катаракта, може да забележите, че центърът на окото му вече не е ясен и е станал бял. Може също да забележите, че вашето куче има проблеми със зрението, бута се в мебелите и стените.

Следете внимателно необичайно поведение на кучето, защото колкото по-рано „хванете” заболяването, толкова по-голям е шансът да го излекувате заболяването на Той Пудела.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати