Как и кога кучетата сменят зъбите

Как и кога кучетата сменят зъбите
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Хубавите зъби са един от показателите на здравето на кучето, като ако не се полагат съответните хигиенни грижи, тогава е възможно питомеца да има различни стоматологични проблеми. Всички четириноги приятели имат млечни и постоянни зъби, които се сменят по едно и също време, независимо от породата куче, като разликата в срока може да е минимална. Съществува и определена закономерност, а именно при големите породи кучета този период протича доста по-бързо в сравнение с малките.

Как и кога кучетата сменят зъбите?

Грижа за кучешките зъби за по-лесна смяна

Малките кученца, които току-що са се появили на бял свят, нямат зъби и се хранят само с кърмата на майката. След 20-30 дни започват растежа си първите млечни зъби. Изключение може да се наблюдава само при декоративните породи кучета, при които те обикновено започват да растат след месец и половина.

Ако храните кучето здравословно, тогава то нормално има 28 млечни зъба: 4 кучешки, 12 резци и 12 кътника (премолари). Първо се режат кучешките, после резци, а след това и премолари. Когато започне смяната на зъбите на кучето, най-напред са резците, а след това, около 5 месеца по-късно, кътниците. По това време вече не трябва да се наблюдава нито един млечен зъб.

Като правило смяната на зъбите при кучетата протича почти винаги лесно. В редки случаи могат да се наблюдават някакви проблеми в процеса на растежа и смяната. Обикновено причините за проблемите със смяната на зъбите на кучето могат да са свързани и с редица други индивидуално особености на организма, затова, ако забележите нещо нередно в растежа, трябва незабавно да се обърнете към ветеринарна клиника за преглед.

За да се минимизира възможността от стоматологични проблеми и за да има питомеца ви здрави зъби, трябва да се грижите за правилното и здравословно хранене на кучето. Менюто му трябва да е богато на калций, флуор, фосфор и други минерали, които се намират в големи количества в изварата, киселото мляко, сиренето, зеленчуците.

Можете да добавите към храната на малките кученца рибено масло, масло от морски зърнастец и бирена мая. Също така е важно да обогатите рациона им с витаминен комплекс. Всичко това ще способства за безпроблемната смяна и растежа на здравите постоянни зъби на кучето, а също така и на правилното формиране на костната система.

Полезни съвети при смяна на кучешките зъби

Съвети при смяна на зъбите на кучето

Когато започва смяната на зъбите при кучето, е важно да следите внимателно за този процес. Така например понякога млечните зъби може да възпрепятстват появата на постоянните. В този случай трябва да се обърнете към ветеринар, който да премахне млечния. Ако той много се клати, може да го направите и сами, като спазвате разбира се всички правила за стерилност. Но, ако ви е страх, оставете това на специалиста.

При смяната на зъбите кученцата не се чувстват зле и не изпитват никакъв дискомфорт. Разбира се, че винаги може да има изключение от правилото и този процес да се съпровожда с лека болка, температура, липса на апетит, разстройство на стомаха. В тези случаи е необходимо да се усили приема на храните, които са богати на белтъци и да се премахнат всички фактори, които могат да оказват стресиращ ефект на кучето - охлаждане или претопляне, смяна на стопанина, продължително пътуване. Препоръчително е да разхождате кучето по-често, но не и да го преуморявате.

Периодът на смяната на кучешки зъби протича лесно, но все пак може да има лек дискомфорт, който да кара кучето да гризе всичко. Именно затова е добре да купите на любимеца си специални кучешки играчки, които ще им помогнат в този период. Важно е да запомните, че ваксините трябва да се правят до смяната или след това, но не и в процеса на растежа на зъбите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати