Как да предпазим кучешката козина от сплъстяване

Как да предпазим кучешката козина от сплъстяване
Бутилка за пиене на вода за кучета-42%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Късокосместите кучета и техните стопани са истински късметлии – те почти не се сблъскват с проблема на сплъстената кучешка козина.

Но дългокосместите породи кучета не са облагодетелствани по същия начин. Тяхната козина често се сбива, сплъстява и образува ужасни възли от косми. Как може да предпазим кучешката козина от сплъстяване? Ето нашите предложения.

Ресане на кучешката козина

Как да предпазим кучешката козина от сплъстяване

Наистина – разресването на козината на кучето е най-сигурния и ефективен за предпазване от сплъстяване. Решете своя космат любимец възможно най-често. За някои породи кучета е достатъчно това да се случва веднъж в седмицата, но за други не е излишно дори всекидневното разресване.

Правете процедурата продължително като се стараете да не пропускате нито едно място от тялото на вашето куче. Тази манипулация премахва падналите косми, отделя разхлабените и нездрави косъмчета и отстранява оплетените участъци

В магазините за домашни любимци има голям избор на средства за разсресване. Най-удобни и ефикасни са металните гребенчета, създадени не само за поддържане на чудесно разресана и пухкава козина, но и за разплитане на сплъстена и вече сериозно оплетена.

Предлагат се различни модели, като повечето са с удобни дръжки, позволяващи продължително разресване на кучешката козина без умора за ръката на собственика.

Възможно е също да се снабдите и със специална четка, с която да решите вашия четириног приятел. Поинтересувайте се обаче какви точно са зъбците ѝ, защото някои четки са създадени за всякакви породи, докато други са подходящи повече за дългокосмести.

Имайте предвид, че ръкавиците за ресане са предназначени предимно за обиране на опадалата козина и са ефективни за късокосместите породи.

Подстригване на кучешката козина

Как да предпазим кучешката козина от сплъстяване

Разбира се, както ние се нуждаем от периодично скъсяване на косата, така и кучетата имат нужда от подстригване. Това може да стане в домашни условия или в кучешки фризьорски салон.

Пуделите например се радват на традиционни подстрижки, които им придават специален характер. Подстригването на кучето обаче не носи само естетическа наслада. Тя е много добър метод за предотвратяване на сплъстяванията по козината.

Подстригването става с ножица или специална машинка. И двете приспособления могат да се намерят в магазините за домашни любимци.

Отстраняване на възли от кучешката козина

Как да предпазим кучешката козина от сплъстяване

Ако забележите дори и най-малкото възелче от косми в козината на вашето куче, премахнете го веднага. Това става с помощта на ножица. Внимавайте да не засегнете кожата на четириногия си приятел.

Колкото по-рано отстраните заплитането, толкова по-рано ще предпазите животното от по-голямо и трудно за премахване сплъстяване. Проверявайте любимеца си за подобни възелчета всекидневно. Те са лесно забележими, когато галите и къпете кучето.

Къпане на кучешката козина с балсам

Вероятно ще се изненадате, ако не сте виждали до този момент, но кучетата също могат да използват балсами по време на къпане. Подберете такъв, който прави ресането по-лесно и предотвратява сплъстяването на козината.

Шампоанът за кучета също трябва да е съобразен с факта, че кучето ви е дългокосместо и козината му е капризна. Затова помолете да ви предоставят шампоан и балсам специално за куче с проблемна козина.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати