Епаньол бретон

Епаньол бретон
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Собствениците на кучета от породата Епаньол бретон ги определят лаконично така: максимум качества в минимум обем. Какво по-добро стечение на обстоятелствата за едно ловно куче от такива отличителни качества. Това прави бретоните, известни още като малки птичари, превъзходни спътници на ловците и изобщо не е изненадващ факт, че през миналия век тази порода е най-често извежданата на лов в световен мащаб.

Породата, наричана още и Бретон Шпаньол, има интересна история и сигурно ще се хареса на хората, отдадени на лова и съответно на кучетата, без които той не може да бъде ефикасен.

История на породата епаньол бретон

Когато става въпрос за това ловно куче, винаги се води спор за произхода на името и кинолозите са на различно мнение. Според някои става дума за деформация на френската дума за испански и затова някои специалисти смятат, че всички бретони са от испанско потекло.

Други смятат, че името идва от старофренска дума със значение слагам да легне. Това е твърде вероятно, тъй като през Средните векове кучетата са приклякали в тревата, докато птиците, които са обект на лов, се приближат.

Може да се каже, че епаньол бретонът е куче, произлязло от горските райони, от гъсто обраслите с храсталаци гори в Бретан, провинция във Франция. Корените му са смесени от сетери и шпаньоли, които внесли първите англо-саксонски ловци, решили да ловуват в Бретан.

В края на ХVХ век това куче е било най-често бяло с кафяви петна. Съществували са също и трицветни, както и черно-бели индивиди.А най-редки били тези с бяло-оранжева окраска.

Бумът на породата се дължи на селекционера Гастон Пушен, който не пропуснал възможност да усъвършенства тази чудесна порода и да я превърне в куче за всестранен лов.

Днес бретонът остава най-доброто куче за лов на бекаси на полуостров Бретан, следван от английския сетер, освен че е доказал добрите си възможности в лова на яребици и фазани.

Поради това, че ловците са посещавали ловните територии в равнините, епаньол бретон се е адаптирал към този биотип. Днес блоковете житни насаждения и влажния ландшафт са негово царство.

Кучето привиква много добре към работа в горите, тъй като козината му го предпазва много добре от растителността и есенната влага. Той претърсва сечищата усърдно и показва голямо любопитство. Достойнствата му са оценени подходящо и днес кучето може да се види навсякъде по света - Европа, САЩ и дори Япония, защото искат да имат уравновесено и надеждно куче птичар.

Стандарт за епаньол бретон

Епаньол брентонът е куче - помощник на средния ловец. Има пропорциите на дребно куче от вътрешността на полуостров Бретан. То е най-дребният представител на кучетата, работещи със стойка.

Муцуната му е с една трета по-къса от черепа. Единствено при него пропорциите на главата я правят малко сплескана, докато при другите породи се изисква черепът и муцуната да са дълги.

Главата на кучето отгоре е триъгълна, ушите му са малки и стоят над линията на очите. Те са високо разположени.

Очите на кучето са тъмни, с жив блясък, хармонират с цвета на косъма и носната гъба.

Кучето епаньол бретон е ловно куче

Тялото на епаньол бретон е с широки и дълбоки гърди, с мускулести рамене, гърбът е къс, а крупата пада леко надолу.

Опашката му е високо поставена, къса, някои малки се раждат почти без опашки.

Цветът на епаньол бретон е бяло-жълто, бяло-черно, бяло-кафяво, но може да бъде и трицветно. Желателно е на главата да има тънка ивица, според стандарта.

Идеалните размери на мъжките кучета са между 48 и 51 сантиметра при холката, а за женските кучета височината там е между 47 и 49 сантиметра. Епаньол бретон тежи между 12 и 18 килограма.

Продължителността на живота на епаньол бретон е между 12 и 14 години.

Походката е бодра, жива, енергична и темпераментна. Главата му е в непрекъснато движение, тъй като обонянието води кучето в търсене на дивеч. Стойката му е изправена и много енергична при бягане. Работи отлично както на суша, така и във водата.

Характер и поведение на епаньол бретон

Епаньол бретон е послушно куче, много интелигентно, лесно се обучава. Притежава силни тренировъчни умения. Епаньол бретон има балансиран характер и това го прави подходящо за куче-компаньон, тъй като не е агресивно по темперамент, нищо че е с доста независим дух.

Епаньол бретон е много отдаден на господарите си и е винаги готов да им угоди. Това го прави лесен за контрол и от начинаещ собственик.

Животното е привързано и общително, разбира се добре с други кучета, а също и с деца. Неговата популярност в родното му място - Калак се дължи и на факта, че съпровождал госпожите на пазар в родната си провинция и така те можели да се похвалят с неговата кокетна външност и красиво бяло-оранжево оцветяване.

Прекрасно е да изведеш на разходка толкова живо и спортно куче, което не е агресивно, а е весело и общително. В същото време на лов показва усет, който го поставя твърдо на първо място сред ловците в родното му място.

Тъй като говорим за ловно куче, то предпочита селските райони за живот, но се адаптира добре и в апартамент в града, ако му се осигури редовна разходка.

Обучение на епаньол бретон

Това куче е пълно с енергия и има нужда от много упражнения, за да се чувства щастливо. С него могат да се практикуват стимулиращи дейност - колоездене, туризъм, игри с топки. Ако бъде затворен прекалено много, епаньол бретонът ще лае и ще гризе мебелите. При прекалено нервно напрежение кучето е склонно да уринира спонтанно.

Всичко това кучето трябва да се обучава от малко. До 2 години то е малко кученце.

Ловното обучение на епаньол бретон изисква всекидневни занимания, а социализацията от самото начало е необходима, за да бъде в добра кондиция с останалите животни и членовете на семейството, тъй като някои са срамежливи и доста нерешителни.

Епаньол бретон е умно куче

Породата е подходяща както за хора с добра подготовка като гледачи на кучета, така и за начинаещи любители на четириногите лаещи любимци.

Хранене на епаньол бретон

Кучетата от тази порода са много алчни по отношение на храната. Инстинктивно изяждат всичко, което намерят. Не бива стопанинът да се поддава на молбите му и да му дава лакомства, тъй като кучето бързо ще затлъстее.

Необходими са 2 хранения на ден, сутрин и вечер. Ако кучето ловува, енергийните му разходи ще бъдат по-големи, затова дажбите трябва да се увеличат.

Количеството и вида на храната на епаньол бретон зависят от теглото, възрастта и здравословното състояние на кучето, както и от нивото на физическата му активност.

Заболявания при епаньол бретон

Епаньол бретонът изисква вчесване на козината поне 2 пъти в седмицата, за да се избегнат възлите и мъртвата козина.

Тъй като е любопитно куче, трябва при всяка разходка да се преглежда козината му на краката за кучешки паразити и нечистотии.

Ушите му са слабо място, защото са увиснали, често се намират чужди тела и изискват редовно почистване.

Това куче е здраво и силно и няма склонност към сериозни здравословни проблеми. Ушните инфекции са по-чести поради увисналите уши. По-сериозни обаче са гръбначните проблеми, глаукомата, чернодробните увреждания, сърдечните проблеми и това изисква сертификати за здравословно състояние при взимане на епаньол бретон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати