Възпаление на околоаналните жлези при кучетата

Възпаление на аналните жлези при кучетата
Универсална четка за косми за прахосмукачка-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
22.10 лв.
Виж ››

Аналните жлези при кучетата отделят специфичен мирис. Намират се между няколкото слоя мускули, които съставят ректума и когато всичко е наред, те сами се почистват при всяка дефекация. Това е и още един начин, по който кучетата маркират своята територия и оставят „знак“ за всички други животни.

Най-честият проблем с тези жлези е запушването, когато секретът не може да бъде изхвърлен. Това почти винаги води до инфекция и е изключително дразнещо за животното.

Какво трябва да знаем за възпаление на околоаналните жлези при кучетата?

Ако не бъде обърнато внимание, може дори да се получи абсцес, в който се натрупва налягане, което от своя страна, води до спукване и преминаване през кожата на кучето. Абсцесите се лекуват оперативно и с антибиотици.

Животните, които страдат от хронични възпаления на кожата, често се оказва и кучета с възпалени анални жлези. Също така трябва да знаете, че ако често ръчно отстранявате запушванията, това може да доведе до още проблеми в бъдеще.

Тъй като в този случай налягането се прилага външно, а не вътрешно, може да се получи възпаление и да се образува срастване. Това стеснява допълнително аналната жлеза, затова бъдете изключително внимателни.

А ето и някои от най-честите причинители на проблеми с околоаналната жлеза при кучетата:

Куче на ветеринар

-хронични кожни инфекции;

- атопичен дерматит;

- затлъстяване при кучето;

- хормонални проблеми.

Ако се чудите как може да разберете дали вашето куче страда от възпаление на аналните жлези, не се притеснявайте излишно и не търсете упорито проблем там, където такъв няма. Животните ще ви дадат знак, когато имат болежка.

Не всяко поведение на кучето обаче непременно означава, че има повод за притеснение. А ясните индикатори, които може да са причина за тревога са прекалено често облизване и почистване на ректума, кръв или гной в изпражненията или подутини около ануса.

В тези случаи потърсете помощ от втереинар, който може да предложи най-доброто съвети и избягвайте самолечението вкъщи. Ако кучето ви е с наднормено тегло, съсредоточете се върху правилната диета и отслабаване.

Добре е да добавяте фибри в кучешката храна, която давате на своя домашен любимец. Може да използвате готови храни за тази цел, в тях често има и омега 3-мастни киселини, които имат и противовъзпалителни качества.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати