miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Породи кучета с буквата Б

Породи кучета с буквата Б

Породи кучета с буквата Б
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Когато говорим за кучета, можем да им направим различни класации. Най-вече те се разделят според породата си.

Но самите породи кучета са многобройни, разнообразни и толкова интересни, че могат да се групират по реда на буквите в азбуката и да разкажат интересни факти за всяка отделна порода, минаваща под знаменателя на тази буква.

Да разгледаме породите кучета с буквата Б.

Белгийска овчарка Грьонендал

Белгийската овчарка Грьонендал е силно куче, с атлетично тяло, с внушителен вид и много издръжливо. Животното е добре балансирано. Това е куче с черна козина с дебел подкосъм с малки бели петънца по гърдите.

Това активно и физически здраво куче е до 62 и 66 сантиметра високо съответно за двата пола и тежи до 25 и 30 килограма. Животното силно се привързва към стопанина си и винаги е готово да го защитава. Нуждае се от внимание, не може да остава само, нито да живее навън.

Болонка

Болонката е декоративна порода кучета, чиято родина е Северна Италия, по-точно Болоня, откъдето идва името. Животното е дребно на ръст, тежи до 10 килограма и се отличава с къдравата си бяла козина и кръглите си черни очи и нос. Живее до 12-14 години.

Бордър коли

Бордър коли

Породата Бордър коли произхожда от Великобритания. Най-интелигентното куче според изследванията. Числи се към овчарките и се отличава с охранителните си умения. Черно-бялата козина е най-често срещаната., но могат да бъдат трицветни и едноцветни. Добрия нрав и интелигентността са основните качества на това работно куче. Живее 13 до 15 години. То е и сред породите кучета с буква Б в името.

Бордър териер

Бордър териерите са работни кучета, средни по размер. Те са ловна порода, основно за лов на лисици, а в дома са компаньони. Активни ловци са, но обичат и компанията на други домашни животни и са общителни, независими и интелигентни.

Баско овчарско куче

Породата Баско овчарско куче е получило своята селекция в северна Испания, страната баските, откъдето идва и името им. Става въпрос за работно куче, използвано от местните овчари за охрана на стадата овце или едър добитък. Силното и добре сложено Баско овчарско куче е добър спринтьор и се справя отлично с работа в открито пространство, изпълнява стриктно заповеди и е напълно предано на своя стопанин.

Баварска планинска хрътка

Баварските планински хрътки са средни по размер работни кучета, стигащи до 47 и 52 сантиметра височина за половете и 20-25 килограма тегло. Използвани са за лов. Това е тихо, кротко, уравновесено и привързано към стопаните си куче. В лова е упорито, всеотдайно и настойчиво. Много е добро на труден терен, с отлично обоняние и ловен инстинкт.

Босерон

Породата босерон е позната и като френска овчарка. Става ясно, че това е овчарска порода от областта Бос, близо до Париж. Това е голямо куче, високо до 70 сантиметра и с тегло около 50 килограма. Това открито и уверено куче трудно склонява да бъде ръководено от друг и не се подчинява лесно. У дома обаче е добър компаньон, но не толерира грубо поведение. Кучето е трудолюбиво и смело.

Бретански шпаньол

Бретон

Тази порода произлиза от областта Бретан във Франция. Това е ловно куче, тип шпаньол, създадено в началото на ХІХ век. Кучето е средно по размер, високо до 55 сантиметра и с тегло до 18 килограма. Това куче е умно, но своенравно и има нужда от сериозно обучение. При правилно отношение може да стане добър пазач, тъй като е силно привързано към стопаните и е много наблюдателно животно.

Живее до 12-14 години.

Бриар

Породата бриар е от френски произход и е представител на овчарските кучета. Близък родственик е на породата белгийско фландърско бувие. Мъжките са високи до 68 сантиметра, женските -до 64 сантиметра. Характерно е с дългата си гъста козина - черна, рижава или сива. Много привързани са към стопаните си и са подходящи за охрана и компания на деца и възрастни.

Буковинска овчарка

Буковинската овчарка е порода, произхождаща от съседна Румъния. Това е едро, силно и масивно куче, което от древността е използвано от овчарите в Карпатите. Служи добре за охрана на стада, но е подходящо и за охрана на дома, защото е стабилно, спокойно и балансирано животно.

Бигъл

Бигъл

Това средно голяма куче е от типа ловджийско високо около 40 сантиметра и около 14 килограма тегло, със силно развито обоняние. Произлиза от хрътките, а родината му е Великобритания. Гончето се е използвало за лов на зайци, а днес е и чудесен домашен любимец. Бигълът е добър компаньон, енергичен, верен и балансиран.

Бергамско

Бергамско е изкуствено създадена порода овчарски кучета от едноименната област с интересен екстериор. Това е едро куче, на височина до 62 сантиметра и тегло до 40 килограма. Животното е смело и издръжливо и в същото време послушно и предано. Мястото му е сред стадата, където се чувства най-добре, изпълнявайки работата си, без да се конфронтира с други кучета, без да проявява агресия. Не е подходящо обаче за домашен любимец, то е работещо куче. Бергамско е сред породите кучета, които започват с Б.

Були кута

Були кута е голямо куче, със забележителна сила и смелост. Използват го като бойно куче. То е много високо, стига до 76 сантиметра и тежи до 87 килограма. Този пакистански боец в миналото е използван за лов на едри животни и за защита.

Това куче не изпитва страх, агресивно и ревниво пази територията си. Макар да е агресивно и опасно животно, Були кута е доста балансирано и със стабилна психика.

Басетхаунд

Басет

Басетхаунд е още един представител на ловджийските кучета. Името му буквално означава много нисък и е точно определение на ниско куче заради късите му крака. Гончето е подходящо ловно куче за преследване на дребен дивеч, основно зайци. Това едва 38 сантиметрово куче има отлично развито обоняние, подкрепено активно от дългите уши, с които събира обонятелни молекули. Симпатичният ловец е контактен, добронамерен, но не може да стои сам и има нужда от компания.

Бостън териер

Бостънският териер е средно по големина куче. Достига до 43 сантиметра и тегло около 12 килограма. Това е силно и енергично куче, което може да бъде чудесна охрана, чаровен домашен любимец и верен спътник на стопанина. Типично семейното куче Бостън териер е доверчиво и добро животно, но не бива да се забравя, че е наследник на бойни кучета.

Бурбонски брак

Най-добрият ловец на пъдпъдъци е Бурбонският брак. Това е рядка порода мускулести и силни кучета. Височината му е до 57 сантиметра и до 25 килограма. Кучето от тази порода е интелигентно и с гъвкав характер.То е работещо куче, но все по-често става домашен любимец на семействата, които стават негови стопани. Това говори, че породата е много приспособима, лесно се привързва и служи добре на своите хора.

Боксер

Боксер

Добре познатото и обичано домашно куче от порода боксер е средно голямо, здраво и мускулесто, с добра структура на костите. Високото до 63 сантиметра и тежко до 32 килограма куче е идеален домашен любимец заради самоуверената си, жизнена природа, привързаност и преданост. Той и сред породите кучета с буквата Б.

Брюкселски грифон

Декоративните породи кучета винаги са били особено ценени и търсени от любителите на малки животни. Потвърждение на тази истина е Брюкселският грифон, който намира място в бляскавите салони на аристократите. Малкият му ръст от едва 20 сантиметра и 4, 5 килограма тегло ги правят да изглеждат като симпатични играчки. Шумни и игриви, но и претенциозни, те са домашни любимци за истински ценители.

Булмастиф

Тази сравнително нова порода е резултат на селекция във Великобритания. Едно от десетте най-големи кучета в света е високо 68, 5 сантиметра и тежи 59 килограма. Булмастифът е компактно и хармонично развито куче, предано и бдително. Подходящ е както за помощник на пазачите на дивеч, с каквато цел е създадено, така и за домашен любимец и приятел на децата, към които е много внимателен.

Бултериер

Бултериер

Бултериерът е порода, създадена за помощ в лова, но всъщност популярността им сред аристокрацията в родната им Англия ги прави по-популярни като домашни кучета и стандартът се следи строго. То е средно по размер животно, високо до 34 сантиметра и с тегло до 15 килограма. Перфектен домашен любимец е, въпреки че има предразсъдъци към породата заради кучешките боеве, в които е участвала в миналото.

Блъдхаунд

Тази белгийска порода кучета е от рода на дога и е създадено за лов. Острото обоняние на това голямо куче го прави добър и ценен другар на ловеца. С височината си от почти 70 сантиметра и тегло от 47 килограма то е смело и решително куче, но това не му пречи да бъде и любвеобилен, отзивчив и мил домашен любимец.

Това бяха породи кучета с буквата Б в името. Ако искате да си вземете кучешки другар, вижте тези обяви за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати