miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Мини Пинчер - особености на породата

Мини Пинчер - особености на породата

Мини Пинчер - особености на породата
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Наред с померан, чихуахуа, пекинез, мини шпиц, джак ръсел териер мини пинчер е сред дребните породи кучета, които са предпочитани домашни любимци.

История на Мини Пинчера

Породата Мини Пинчер първоначално е била отглеждана в Германия с цел лов на гризачи, предимно плъхове, в домовете и местата с коне. Много хора смятат, че тази порода е създадена чрез развъждане на добермани до прогресивно по-малки размери и макар Мини Пинчерите да изглеждат подобно на доберманите, те са много по-стара порода, която вероятно е резултат от кръстоски между малък териер, дакел и италианска хрътка. Известен като „кралят на играчките“ заради своята страхотна външност и самоуверено поведение, по характер Мини Пинчерът е безстрашно, енергично и бдително куче-компаньон, което се радва много на компанията на семейството си.

Стандарт за Мини Пинчер

Мини Пинчерите имат компактно, клиновидно тяло с дълги грациозни крака. Осанката им е високо стъпаловидна, а муцуната им е леко заострена. Тези кучета са с овални очи и високо разположени уши, които винаги стоят изправени. Гърбът им е наклонен леко към задната част, а опашката на кучето е разположена сравнително високо. Козината на мини пинчера е твърда, но гладка, равномерно къса по цялото тяло. На цвят могат да бъдат в комбинация от черно, шоколадово, черно-синьо, светло-бежово, жълто-кафяво, ръждиво или червено.

На тегло Мини Пинчерите могат да достигнат 3.5 - 4.5 кг, а на височина - 35 см.

Характер на Мини Пинчер

По характер Мини Пинчерите са решителни, енергични кучета, любвеобилни и бдителни другари. Въпреки че лудориите им могат да са забавни, те не са от породите, които се стараят да се харесат, тъй като често им отнема известно време, за да се приспособят към непознати. Мини Пинчерите също така изискват силна ръка и много внимание, както и доста игри и глезене.

Въпреки своята жизненост, Мини Пинчерите могат да се окажат предизвикателство, когато става въпрос за социализация на кучето. Много от тях имат доминантна жилка или проявяват агресивност към други кучета, и често това може да ескалира извън контрол. Особено важно е те да бъдат запознати с други кучета, животни, хора и ситуации в най-ранна възраст, за да се предотвратят чувства на страх, несигурност или ревност при кучетата.

Мини Пинчер

Поради тази особеност на характера Мини Пинчерите като че ли не осъзнават малките си размери и се държат сякаш наистина са от породата Доберман Пинчер(доста по-голяма на размери), на която често ги опреличават. Но тази тяхна им черта ги прави и отлични кучета пазачи или поне доста добра аларма против натрапници. Ако някой се опита да проникне в къщата ви, не се бойте, ще чуете. С пронизителния си лай, тези малки животни ще се уверят, че всички в къщата знаят, че нещо се случва.

Грижи за Мини Пинчер

Късата, твърда козина на Мини Пинчера се поддържа много лесно. От какви грижи се нуждае Мини Пинчер? Веднъж седмичното ресане на кучето с мека четка или ръкавица за кучета ще запази козината му гладка и лъщяща. Ако става въпрос за нов домашен любимец, времето прекарано в ресане и грижи може да помогне за развиването на връзката помежду ви. Другите грижи за Мини Пинчер са рязане на ноктите на кучето, тъй като прекалено дългите нокти могат да причинят дискомфорт на кучето, и миене на зъбите често и то с паста за зъби, предназначена за кучета.

Обучение на Мини Пинчер

Обучението на Мини Пинчера е особено важна част от отглеждането на кучето, особено ако искате да избегнете бели и ядове. Мини Пинчерите са много умни и обичат семействата си, но могат да бъдат и твърдоглави и да се опитат да тестват границите, поставени от собственика им. Ранната социализация и кучешките дресировъчни курсове ще ви помогнат да отгледате едно добре възпитано куче.

Заболявания при Мини Пинчер

Мини Пинчерите са сравнително здрави кучета, с малко генетични проблеми, които могат да включат заболяване на луксозната патела (състояние при което коляното излиза извън ставата), болест на Лег-Калв-Пертес (заболяване на тазобедрената става) и мукополизахаридоза (състояние, което влияе върху начина, по който тялото обработва захарните молекули).

Средната продължителност на живота при Мини Пинчера е 12-14 години. Разбира се, всичко зависи от грижите за кучето, които ще полагате и от възможните болести при Мини Пинчера.

Хранене на Мини Пинчер

Мини Пинчерът би се чувствал добре, ако приема висококачествена храна за кучета, независимо дали се купува или се приготвя в домашни условия (с одобрението на вашия ветеринарен лекар). Всеки хранителен режим на Мини Пинчера трябва да е съобразен с възрастта на кучето. Също така някои кучета са с наднормено тегло, така че следенето на калориите и килограмите на кучето е от особено значение.

Миниатюрен Пинчер

Вкусните наградки помагат много при дресировката на Мини Пинчера, но трябва да внимавате да не давате твърде много, тъй като могат да доведат до наднормено тегло. Също така кучето трябва да има достъп до чиста, прясна вода по всяко време.

Интересни факти за Мини Пинчера

- Те са издръжливи малки кучета, но могат лесно да бъдат наранени. Поради това те са по-подходящи за семейства с по-големи деца, които вече знаят как да се грижат за мини пинчер;

- Те са много чувствителни към студа. Не забравяйте да ги облечете добре за разходка, ако навън е много студено;

- Тъй като първоначално са били отглеждани за ловци на вредители, Мини Пинчерите може да атакуват малки предмети (като капачки на бутилки), което може да доведе до опасност от задавяне. Възможно е и да подгонят или нападнат други малки домашни любимци като мишки, джербили, хамстери, морски свинчета, порчета, папагали, възприемайки ги като плячка;

- Трябва да сте готови да заемете позицията на "алфа" във вашето домакинство. Ако не го направите, вашият Мини Пинчер с радост ще поеме ролята и нещата много лесно могат да излязат извън контрол.

Ако и вие искате да си имате такъв другар, вижте тези обяви за Мини Пинчер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати