Колко често трябва да се разхожда йоркширски териер?

Колко често се разхожда йоркширски териер
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Често стопаните на декоративните породи кучета смятат, че могат да ги извеждат навън много рядко, но това не е съвсем така. Всяко едно куче иска физическа активност, като при едни тя е по-голяма, а при други - по-малка. Именно затова, ако сте решили да си вземете йоркширски териер, тогава е важно да знаете не само как да храните кучето, но и колко често е необходимо да го извеждате. Защото, повярвайте, храненето на йоркширския териер, съвсем не е единствената ви грижа.

Кога за първи път да изведете йорки на разходка?

Желателно е да го направите по-рано, а не да чакате. Така ще можете да го научите на:

- Ходене по малка и голяма нужда навън, а не в дома ви;

- Социализация на кучето;

- Разбиране с другите животни и да не се страхуват от тях.

През първите дни е по-добре да ги носите повече на ръце, като в началото можете да изведете на разходка йоркширския териер около дома ви, а след 2-3 дни да отидете и в близкия парк. Можете да го извеждате дори 5-6 пъти на ден, ако времето е хубаво. Важно е да знае, че вие сте до него и няма от какво да се страхува, докато не свикне с разходките.

Йорки

Не по-малко важно е да го приучите и към резките звуци, които може да чува по време на разходките - лай на други кучета, викане на децата и други. Ако не направите това, то питомецът ви ще се плаши дори от най-малките странични шумове и това ще травмира психиката му.

Колко време можете да разхождате големите йоркширски териери?

Времеви ограничения не съществуват, но тук е важно че не бива да се разхождате с тях само на ръце, но и да ги пускате да се разхождат. Ако свикнат да са само близо до стопанина си, то тогава това ще им пречи при бъдещите ви усилия да ги социализирате. Те ще се плашат от околната среда и дори могат да се закачат с хората или другите животни, въпреки че са малки. Поради това, че крачетата им са много малки, те бързо се измарят, затова все пак е добре периодически да ги вземате на ръце.

Важно е да се ориентирате според потребностите на кучето ви. Вие сами ще видите, когато йоркширският териер се умори и иска да се прибере. Най-често им стигат разходки от около 15-20 минути, за да свършат нуждите си и да подишат малко чист въздух.

Не трябва да пренебрегвате това и да ги оставяте да ходят само на кучешка пелена или в кучешка тоалетна в дома ви, но е добре да имате и тази алтернатива, ако по една или друга причина понякога не можете да ги изведете. Трябва да обучите йоркширския териер от най-ранна възраст на тези кучешки хигиенни навици.

Изисквания откъм безопасността

Мястото, където ще извеждате на разходка йоркширския териер трябва да е безопасно - да няма ями, разбити стъкла или други опасни предмети. Не бива да ги пускате от ръцете си, ако наоколо има други едри породи кучета, както и да ги пускате да се разхождат без каишка.

Не трябва да им давате да скачат от по-високи места, тъй като имат малък и много чувствителен скелет, като и най-малката височина може да е опасна за тях. Важно е и да ги научите на основните кучешки команди като "Не може", "Ела" и други.

Йоркширски териер

Йоркширският териер се чувства некомфортно, ако времето навън е студено. В този случай те имат нужда от специални кучешки дрехи и обувки, тъй като в противен случай могат да замръзнат и да настинат.

Можете да ползвате и дъждобрани, ако навън времето е дъждовно, за да не се намокри козината на йоркширския териер. Ако пък времето е много топло, тогава не бива да ги оставяте дълго на пряка слънчева светлина, защото могат да получат топлинен или слънчев удар.

Старайте се да спазвате конкретен режим на деня при отглеждането на йоркширския териер, като в това число и да го извеждате по едно време. Важно е от най-ранна възраст да приучите кучето си на ред и дисциплина, за да нямате проблеми след това.

След всяка разходка задължително мийте лапите на кучето и ги проверявайте за кърлежи, които са много опасни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати