miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Съвети при хранене на Каракачанска овчарка

Съвети при хранене на Каракачанска овчарка

Съвети при хранене на Каракачанска овчарка

Ако сте решили да отглеждате Каракачанска овчарка, тогава сте длъжни да се погрижите много за менюто на кучето. Неправилното и небалансираното хранене ще окаже не само негативни последици върху здравето на кучето и дори може да е много опасно. В никакъв случай не бива и да прехранвате кучето или да го оставяте гладно.

Хранене на Каракачанска овчарка до 1 година

Обикновено малките кученца се отнемат от майка им на възраст около 45-55 дни, което е силен стрес за тях. Във връзка с това, ако вие сте си взели малко кученце, то не бива да променяте рязко рациона му, тъй като това ще е допълнителен стрес за организма. Минимум 1 седмица трябва да давате същите продукти или суха храна за кучета, каквато са яли и преди кученцата. Трябва да имат и постоянен достъп до чиста и свежа вода, което важи и за възрастните Каракачански овчарки.

Източникът на протеин за малките кученца е месото, рибата, млечните продукти, яйцата. На възраст до 4 месеца им се дава само варено месо или кайма. Рибата се въвежда в диетата след 4-месечна възраст. Можете да ги захранвате в началото само с варена или печена морска риба. Преди това трябва да сте я почистили от костите и кожата, както и да я смелете в месомелачка. Карантиите се въвеждат в храната на малката Каракачанска овчарка от 5 месеца.

Дневно хранене на Каракачанска овчарка по възраст:

- От 2 до 3 месеца - 250 г;

- От 3 до 4 - 300 г;

- От 4 до 5 месеца - 450-500 г;

- От 6 до 8 месеца - 700-800 г;

- От 9 до година - 900-1 кг.

Каракачанска овчарка

Източникът на въглехидрати са зърнените храни - елда, овес, ориз, грис. Не давайте на кученцата обикновен или перлен ечемик. Овесените ядки могат да бъдат попарени в бульон или прясно мляко. Кашата трябва да бъде добре сварена в зеленчуков, месен бульон или вода. За малките Каракачански овчарки до 3 месеца е полезна млечната каша, към която можете да добавите малко мед. Ако ще им давате варено яйце, зеленина (задължително ситно нарязана) и зеленчуци, то те се добавят към зърнените храни.

Хранене на възрастна Каракачанска овчарка

Все повече стопани предпочитат да заложат на натуралното хранене, тъй като то е максимално приближено до естественото на тази порода. Изборът в това отношение все пак е само ваш, но ето и какви са другите предимства на този тип хранене:

- Кучето ви ще получава винаги свежа храна;

- Богата на много хранителни вещества и витамини;

- Сами избирате продуктите, а това значи че винаги ще сте сигурни в качеството им.

При естественото хранене месото е голяма част от менюто на Каракачанската овчарка (около 50%). Това може да са различни сортове месо, но те задължително не бива да са много мазни - говеждо, пилешко, пуешко. Понякога можете да им давате и карантии, но не трябва да прекалявате, тъй като те са по-малко калорични, но пък от друга страна, са богати на много хранителни вещества. Можете да им давате:

- телешки бъбреци;

- свински черен дроб;

- Пилешки сърца.

Българско овчарско куче

За тях е полезна и морската риба, тъй като е източник на лесно смилаем протеин и фосфор. Включва се в диетата на Каракачанската овчарка 1-2 пъти седмично вместо месото. В ежедневното им меню трябва да присъстват и зърнените храни: ориз, елда, овесени ядки. Те осигуряват на организма достатъчно енергия и са много полезни. Не се препоръчва да включвате в менюто им грис, просо и царевична каша, тъй като не носят никаква хранителна стойност. Трябва да приемат редовно достатъчно млечни продукти, които са полезни за нормалното функциониране на червата: извара и кисело мляко.

Забранени храни за Каракачанската овчарка

Има някои продукти, които е по-добре да стоят далеч от купичката на вашето куче. Забранени храни за Каракачанска овчарка са:

- Мазни, солени, пържени, кисели храни;

- Ястия с консерванти или с много подправки;

- Колбаси и пушени меса;

- Кости;

- Сладководна риба;

- Тестени изделия и печива;

- Шоколад и други сладкиши;

- Гъби;

- Картофи;

- Бобови растения;

- Грозде, сливи и цитрусови плодове.

Правилното хранене на кучето е ключът към здравето и благополучието на четириногия ви приятел. Затова малките кученца и възрастните Каракачански овчарки се нуждаят от вашите грижи и внимание към менюто си и това, с което ги храните, за да са здрави и силни.

Ако възнамерявате да си вземете куче от тази порода, разгледайте тези обяви за каракачански овчарки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати