miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Ягдтериер - характер и поведение

Ягдтериер - характер и поведение

Ягдтериер - характер и поведение
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Породата Ягдтериер е ловна, която има голяма потребност от физическо натоварване. Те са много активни кучета, издръжливи и инатести на моменти, но освен това са верни на стопаните си. Както и всички ловни кучета, така и тези трудно могат да намерят общ език с други животни.

Важно е да дресирате и обучавате Ягдтериер от най-ранна възраст, тъй като само така те ще могат да разкрият своите умствени и физически способности изцяло. Ако не възпитате кучето, тогава е твърде вероятно то не само да са много непослушни, но и дори да е доста агресивно.

Характер и поведение на Ягдтериер

Ягдтериерите са много активни и имат нужда от продължителни разходки. Не се притесняват да пътуват дълго и дори обичат пътешествията. Лесно се адаптират към новите условия, така че с това няма да имате проблеми. Породата се отличава с по-сложния си характер и това, че се нуждаят от сериозна дресировка и обучение. Именно затова не е препоръчително да си вземате такъв любимец, ако имате много малки деца и сте неопитни животновъди.

По характер Ягдтериерът е наистина безстрашен и яростен звяр, като са известни с избухливия си темперамент и склонността им да доминират във всичко. При обучението им ще имате проблем именно с тези черти на характера на Ягдтериера, така че трябва да сте наистина опитни и да умеете да обучавате животни.

Порода Ягдтериер

Поради този факт тези кучета са подходящи само за силните и уравновесени хора, които са способни да отвоюват авторитета и лидерството си пред Ягдтериера. Проявява се особено добре при нормален лов (предимно за лисици и язовци) и при отглеждане на дивеч. Може да се използва и като куче пазач.

Същевременно с това те са много подозрителни към непознатите хора и не понасят арогантното поведение. Не харесват шумните игри и трудно понасят вниманието на децата. Разбира се, че това не е строго правило и ако ги възпитавате правилно и от най-ранна възраст, тогава те могат да се разбират и с най-малките членове на семейството.

Ако имате котка или друго куче, което е с по-властен характер, тогава е много лоша идея да си вземете Ягдтериер, тъй като те са склонни на агресия към другите четириноги любимци. Само ранната дресировка и социализация ще ви помогнат донякъде да контролирате ловния им инстинкт, но не можете да го постигнете изцяло.

Именно затова е по-добре да не рискувате с подобни експерименти за съвместно съжителство с други животни. По време на лов те се отдават безстрашно на своите инстинкти и преследват жертвата си до последното. Ако Ягдтериерът не е свикнал да се подчинява на стопанина си, тогава той може да загине в неравностойно сражение.

Ягдтериер е ловно куче

В семейството този инстинкт за охрана може да се окаже много полезен, тъй като те предано ще защитават всеки член от най-малката опасност. За съжаление обаче, кучето ви може да се увлече в това си занимание и да не позволява чужди хора в дома. Ако и вие сте попаднали в тази ситуация, тогава е добре да се обърнете за помощ и съвет към професионални кинолози.

За да избегнете неприятните последици, трябва да социализирате малките кученца още в първите месеци от живота им. Ягдтериерът не е подходяща порода и за хората, които не са активни. Те имат нужда от дълги разходки и високо ниво на физическо натоварване. Ако не могат да изразходят енергията си, тогава стават много агресивни и зли.

Ягдтериерите са сложна и свободолюбива порода, като при нея агресията е увеличена няколко пъти. За да държите този инстинкт под контрол, стопаните им трябва да отделят достатъчно време на обучението и дресировката на кучето. Добре възпитаният Ягдтериер ще стане пълноправен член на семейството и ще се отнася с много нежност дори и към децата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest