miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Видове рак при кучетата

Видове рак при кучетата

рак при кучето
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Много хора се изненадват, когато научават, че както при хората, така и при кучетата ракът е сериозен проблем. Италианско проучване от списанието BioMed Central Veterinary Research определя, че на всеки 100 000 кучета 800 до 900 развиват рак. Кучетата, по-възрастни от 10 години, и чистокръвните породи, са с повишен риск, в сравнение със смесените породи. Но според експерти в областта, половината от всички видове рак, които се срещат при кучетата, са лечими, ако бъдат хванати рано.

Видове рак при кучета - вижте повече в следващите редове:

Ракът при кучетата може да засегне всеки орган в тялото. Туморите по кожата могат да изглеждат като бучки и обикновено са лесно забележими, но ракът в гърдите, мозъка, корема или кръвта обикновено е по-труден за идентифициране.

Според Американската асоциация за болни животни (AAHA), най-често срещаните видове рак при кучетата са:

Хемангиосаркома

Тази форма на рак при кучетата е нелечима. Въпреки че кучетата от всяка възраст и порода са податливи на хемангиосаркома, тя се среща по-често при индивиди в средна или напреднала възраст. Също така при някои породи като голдън ретривъри и немски овчарки тя се проявява по-често. Поради тази причина се препоръчва допълнителен скрининг на тези породи всяка година след 5-годишна възраст.

Тази форма на рак при кучетата се развива бавно и като цяло е безболезнена, така че клиничните признаци обикновено не са очевидни докато животното не навлезе в някой от напредналите стадии. За нещастие тогава туморите са резистентни към повечето лечения и по-малко от 50% от лекуваните кучета оцеляват повече от шест месеца, а много от тях умират от силно вътрешно кървене преди дори да е започнало лечение.

Тумори на мастните клетки

Това са имунните клетки, отговорни за алергиите. Мастните клетки могат да бъдат намерени във всички тъкани на тялото, но обикновено образуват тумори по кожата в до 20% от кучешката популация. Те варират от сравнително доброкачествени до изключително злокачествени. Някои породи кучета като например боксерите са с по-голям риск от развитието на този тумор.

Лимфом

Тази форма на кучешки рак може да засегне всяка порода на всяка възраст. През повечето време лимфомът се появява като подути жлези, които могат да се видят или усетят под шията, пред раменете или зад коляното. Понякога лимфомата може да засегне и лимфни възли вътре в тялото - в гърдите или в корема. Това може да причини проблеми с дишането при кучето и храносмилателни неразположения.

Като цяло тази форма на рак при кучетата се счита за лечима, ако бъде хваната в ранните й стадии. Пуделите, голдън ретривърите и австралийските овчарки са някои от породите, при които лимфома се среща най-често.

Остеосарком

видове рак при кучето
Снимка: Mirko Sajkov Pixabay

Тази форма на рак е най-разпространеният вид рак на костите при кучета, представляващ до 85% от туморите, които произхождат от скелетната система. Въпреки че засяга най-вече кучета от големи породи, може да засегне и кучета от всякакъв размер или възраст. Остеосаркомът се среща в много области, но най-често засяга костите, граничещи с рамото, китката и коляното. Основен симптом е подуване или куцане със засегнатия крак.

Мозъчни тумори

Епилептичните припадъци или други крайни промени в поведението са единствените клинични признаци за мозъчни тумори. CAT сканиране и MRI се използват за определяне на местоположението, размера и напредналостта на този вид рак. Въпреки че някои перорални химиотерапии и лъчеви терапии могат да помогнат в контролирането на симптомите на някои тумори, при които операция е невъзможна, хирургична интервенция се препоръчва за всички други, при които операция е възможна.

Рак на пикочния мехур

Това е бавно развиващ се рак при кучетата и симптомите могат да не се проявяват в продължение на 3 до 6 месеца. Обструкцията на урината и кървенето са най-често срещаните симптоми.

Млечен карцином

Некастрираните женски кучета са изложени на по-висок риск от развитие на злокачествени тумори на млечната жлеза, но като цяло при всички женски кучета, независимо от репродуктивното състояние, има такъв риск. Приблизително 50% от тези тумори са злокачествени и се препоръчва пълно хирургично отстраняване, ако ракът не е метастазирал.

Злокачествена хистиоцитоза

Този вид рак се проявява като локализирани увреждания в далака, лимфните възли, белия дроб, костния мозък, кожата и подкожите, мозъка и периартикуларната тъкан на големите апендикуларни стави. Хистиоцитните саркоми също могат да се появят като множество увреждания в отделни органи и в последствие да се разпространяват. За съжаление тази форма на рак е нелечима.

Плоскоклетъчен карцином

Този вид рак най-често се среща в устата или ноктите на пръстите на краката. Ранното откриване и пълното хирургично отстраняване е най-честото лечение. По-малко от 20% от кучетата развиват метастатично заболяване. Плоскоклетъчния карцином на сливиците и езика е доста агресивен и по-малко от 10% от кучетата оцеляват 1 година или повече, въпреки мерките за лечение.

Рак на устата и носа

Този вид рак се среща повече в устата, отколкото в носа. Симптомите включват бучки върху венците, кървене, миризма или затруднено хранене. Тъй като много отоци са злокачествени, ранното, агресивно лечение е от съществено значение. Ракът може да се развие и вътре в носа на кучето. Кървенето от носа, затрудненото дишане и подуването на муцунката са все симптоми на рак на носа.

Меланом

Тази форма на рак се среща най-често при кучета с тъмна кожа. Меланомите възникват от клетки, произвеждащи пигмент, наречени меланоцити, които са отговорни за оцветяването на кожата. Меланомите могат да се появят в области на кожа с козина, където обикновено образуват малки, тъмни (кафяви до черни) бучки, но могат да се появят и като големи, плоски, набръчкани подутини.

Злокачественият меланом, който се развива в устата или в дисталните крайници, е нелечим. Тези тумори много често се разпространяват дори в отдалечени части на тялото до времето, в което е засечен рака, които ги прави невъзможни за отстраняване дори с хирургична намеса.

симптоми при рак при кучето

Тестикули

Тази форма на кучешки рак е често срещана при некастрирани кучета със запазени тестиси. Този вид рак е до голяма степен предотвратим с кастриране и може да се излекува чрез операция, ако бъде хванат преди да се разпространи.

Симптоми и признаци на рак при кучета

Някои признаци на рак при кучета се забелязват лесно, за разлика от други. Те могат да варират значително в зависимост от редица фактори. Ако обаче забележите някой от следните симптоми, най-добре заведете кучето си на ветеринар възможно най-скоро:

- бучки и неравности по кожата на кучето;

- необичайни миризми, идващи от устата, ушите или друга част на тялото;

- необичайни секрети от очите, устата, ушите или ректума;

- подуване на корема;

- незарастващи рани или язви;

- внезапна и необратима загуба на тегло;

- промяна в апетита;

- кашлица или затруднено дишане;

- летаргия или депресия при кучето;

- промени в навиците в банята;

- болка.

Опции за лечение на рак при кучетата

Няколко фактора влияят при решението относно лечението на рак при кучета като например:

- възрастта на кучето;

- общото здравословно състояние на кучето;

- вид на тумора;

- биологично поведение на тумора;

- етап на рака.

Общото здравословно състояние на кучето играе основна роля в терапията. Това включва оценка на способността на кучето да толерира лечението за рак. Трябва да се вземе предвид и продължителността на живота на кучето - за бавнорастящ тумор при по-старо куче, например, недостатъците на лечението могат да надхвърлят потенциалните ползи.

Раковите лечения са подобни на тези при хората като включват:

- химиотерапия;

- хирургия;

- лъчетерапия;

- холистична или билкова терапия.

Липсва консенсус по въпроса дали трябва да изберете само един курс на лечение или може да се комбинират няколко възможности за по-добри резултати. Понякога комбинирането на методи работи в полза на кучето, но това не винаги може да е така, тъй като някои лечения могат да си пречат взаимно и потенциално да причинят повече вреда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати