miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на Нюфаундленд

Хранене на Нюфаундленд

Хранене на Нюфаундленд

Нюфаундленд е сред гигантските породи кучета, които се отличават с пухкавата си козина, но погрешно на доста мнения, те са доста спокойни и дружелюбни кучета. Много са предани на стопаните си и обичат да си играят с децата.

И така, ако все пак сте решили да си вземете такъв любимец, тогава е добре да се запитате на първи място имате ли достатъчно средства и сили, за да се грижите правилно за него. Грижите за Нюфаундленд включват:

- Голямо лично пространство;

- Чести разходки на кучето и физическо натоварване;

- Ежедневна поддръжка на козината на кучето;

- Често къпане на кучето;

- Големи порции кучешка храна - големите кучета могат да изядат до 2 килограма месо за един ден;

- Регулярно посещение при ветеринар, за да може да се извършват профилактични прегледи;

- Постоянно внимание от стопанина;

- Спокойно и уважително отношение.

В случай че гореизброените неща не ви притесняват, тогава е важно да се запознаете как да храните Нюфаундленд?

Ако не сте опитен в това и досега не сте имали питомци, тогава в началото можете да имате доста въпроси и да не знаете как да съставите балансираното дневно меню на Нюфаундленда. Все пак това не е декоративна порода и порциите няма да са никак малки.

Нюфаундленд

Важно е обаче да знаете, че е вредно и да ги прехранвате, тъй като затлъстяването може да доведе до отключването на доста болести при Нюфаундленд. Трябва да храните кучето последователно и няколко пъти на ден, като е задължително да осигурите постоянен достъп до чиста и свежа вода.

Съвет! Не бива да давате човешка храна на Нюфаундленда, тъй като бързо ще свикне.

С какво да храните Нюфаундленд?

Най-добре е да се насочите към специализираните храни за Нюфаундленд премиум или супер-премиум клас, тъй като те съставят голяма част от рациона им. Съдържанието на протеини в тях не бива да е под 20%, като най-добре е да изберете сухата храна заедно с ветеринаря ви.

Ако решите да наблегнете на натурално хранене на Нюфаундлед, тогава ще се наложи доста да се потрудите, тъй като ще трябва да следите за обема и пропорциите на всяка една тяхна порция. Като цяло 40-50% от рационът трябва да е месото.

Разрешено е да им давате говеждо, агнешко, телешко и заешко месо. Свинското и пилешкото са забранени храни за Нюфаундленд. Можете да им давате и пилешки сърца, черен дроб и други. Разрешени са зърнените храни - елда и овесени ядки.

Ограничете консумацията на ориз и картофи, тъй като те не са полезни за тях. Задължително Нюфаундленд трябва да приемат витаминен комплекс, който да е богат на витамини от групи А и В, калций, фосфор, магнезий. Сладките неща са им забранени, тъй като те са склонни към затлъстяване, а това е вредно за тях.

Как да храним Нюфаундленд

По колко да храним Нюфаундленд?

През първите 3 месеца е добре да давате същата храна, с каквато са били хранени преди, както и да спазвате количеството на порциите. Като правило, до 10-та седмица Нюфаундленд се хранят 4 пъти на ден с по половин чаша суха храна, която се смесва с топла вода, за да омекне. След 10-та седмица до 3-я месец храненето им става 3 степенно, като съотношението на сухата храна и водата е 1:8.

Възрастните кучета ядат средно около 500-600 грама суха храна за денонощие. Ако ги храните с натурална храна, тогава това количество ще бъде 1.5 кг месо за женските кучета и 2 кг - за мъжките кучета.

Към него трябва да прибавите и около 200-300 грама зеленчуци и каши. На много младите животни може да се дава и малко над нормата, тъй като те са особено активни, докато при възрастните не е желателно да надвишавате количеството.

Оптимално е да ги храните 2 пъти на ден, тъй като еднократното ще доведе до неминуеми проблеми с храносмилането на кучето. Имат много голям апетит и не биха отказали да си хапват дори 3-4 пъти, но това им е противопоказно, защото в този случай много лесно ще качат излишни килограми, а това е вредно за здравето им.

Грижейки се правилно за Нюфаундленд, вие ще имате не само послушен и дружелюбен любимец, но и истински приятел за цял живот. Ако и вие сте решили да си вземете куче от такава порода за домашен любимец, то няма да съжалявате за избора си, защото е трудно да не се влюбите в това пухено и голямо мече!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати